Тривић: 1 400 радних дозвола за стране раднике је тренутно довољно

СРНА
Тривић: 1 400 радних дозвола за стране раднике је тренутно довољно

БАЊАЛУКА- У Републици Српској дозвољена је годишња квота од 1.400 радних дозвола за стране раднике, што је тренутно довољно, изјавио је Срни предсједник републичке Уније послодаваца Саша Тривић.

Тривић је подсјетио да је ову квоту одобрила Влада Српске на захтјев послодаваца, наводећи да ће домаћа привреда убудуће теже функционисати без страних радника.

Он је истакао да се странци најчешће запошљавају у области грађевинарства и прерађивачке индустрије.

"Запошљавају се и у прехрамбеној индустрији и угоститељству. У највећем броју долазе радници из Турске, Бангладеша, Индија, али и из Србије и Хрватске", рекао је Тривић.

Према његовим ријечима, послодавцима из Српске проблем представља исељавање радне снаге, односно демографски проблем.

Тривић је навео да су данашње генерације које долазе из средњих школа малобројније, него генерације које одлазе у пензију, те додао да је Влада Српске дала обећање да ће се квоте за стране дозволе повећати, ако за тим буде потребе.

Радне дозволе у оквиру утврђене квоте за Републику Српску страним држављанима издају надлежне филијале Завода за запошљавање Српске, под условом да на евиденцији незапослених у бироима, према сједишту послодавца нема лица одговарајуће стручне спреме која испуњавају услове или има, али су одбила запослење у траженој струци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана