Триван: Висока улагања у заштиту кључна су за cyber отпорност m:tel-а

M:tel
Триван: Висока улагања у заштиту кључна су за cyber отпорност m:tel-а

Телекомуникациона индустрија у Босни и Херцеговини суочава се са све већим изазовима у области cyber сигурности, а отпорност на модерне пријетње и инцидентне ситуације постаје кључна за континуирано пословање. На конференцији о cyber сигурности, у организацији Америчке привредне коморе у БиХ, генерална директорка компаније m:tel Јелена Триван, истакла је значај проактивних мјера у заштити критичне инфраструктуре и важност стратешког планирања.

„Улагања m:tel-а у заштиту су огромна, готово 12% IТ буџета иде за мере заштите, а једнако толико за едукацију наших стручњака. Примера ради, наша инфраструктура која укључује око 7.500 базних станица, успешно је прошла испит када је дошло до великих прекида у снабдевању електричном енергијом у регији, а свега 100 станица је било погођено, и то не у истом тренутку. То показује да су наша улагања у заштиту оправдана и да смо спремни за будуће изазове", изјавила је Триван.

Посебно је нагласила важност „cyber хигијене", односно свијести и знања запослених унутар компаније. „Највећи број cyber напада почива на социјалном инжењерингу, циљајући појединце унутар организације. Због тога смо посвећени континуираној едукацији свих нивоа управљања у m:tel-у, како би сваки запосленик био свјестан потенцијалних претњи. Ни једна технологија не може заштитити компанију од неинформисаних појединаца, а то је одговорност свих нас", додала је Триван.

 

 

Говорећи о ланцу снабдијевања, Триван је истакла да m:tel пажљиво бира добављаче и партнере, стављајући сигурност испред цијене: „На наше пословне одлуке често утичу цене, али никада на уштрб сигурности. Због тога унутар компаније имамо разрађен систем тестирања опреме и софтвера које набављамо, како бисмо осигурали да све што се користи у нашим системима испуњава највише стандарде сигурности."

Јелена Триван је, такође, нагласила јединствену улогу m:tel-а у заштити корисника, посебно најмлађих, који су често лака мета за предаторе на интернету. „m:tel је једини оператер у БиХ који, кроз посебне услуге, брине о сигурности наших корисника. Наша одговорност је не само да заштитимо наше системе, већ и да омогућимо нашим корисницима сигурну комуникацију."

На панелу су, поред Јелене Триван, учествовали и генерални директор БХ Телецома Амел Ковачевић те генерални директор Телемацх БХ Адмир Дринић, који су размијенили искуства и изазове с којима се суочавају телекомуникационе компаније у области cyber сигурности.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана