Три знака да наредна зима може бити хладнија него што очекујете

Телеграф
Три знака да наредна зима може бити хладнија него што очекујете

Најновији подаци о прогнози за зиму 2024/2025. показују све топлије трендове са сваким новим анализама. Међутим, почињу да се примјећују знаци у глобалном временском систему да је могућа другачија слика за сљедећу сезону.

Откривена су три знака да би се могла развити хладнија зима него што се очекује за крај текуће и почетак сљедеће године.

Како пише "Severe Weather Europe", већ можемо видјети како се развијају неки од глобалних фактора великих размјера. Посматрајући прошле податке, знамо како се ти фактори сезонски мијењају и како су утицали на зимско вријеме у прошлости.

Ако се фокусирамо на зимски образац притиска у сјеверном Атлантику, који одређује временске прилике од централних/источних Сједињених Америчких Држава до Европе, прво ћемо видјети како тај образац изгледа и како утиче на зимско вријеме, а затим ћемо погледати три фактора која могу промијенити његов развој за зиму 2024/2025.

Зимски обрасци времена у сјеверном Атлантику

Временски обрасци обично се могу дефинисати по регионима. Најутицајнији временски образац током зиме обично је Сјеверноатлантска осцилација (НАО). Она обухвата и модификује временске обрасце од Сједињених Држава и Канаде до Европе.

Често чујемо много о овим "осцилацијама" сваке зиме. Али, шта су оне заправо и зашто су важне? Термин осцилација обично указује на то да се нешто креће тамо-амо, горе-доле.

У временским приликама, ово "кретање" обично је горе или доле по одређеном временском параметру. То може бити пораст и пад атмосферског притиска, температуре, смjера вjетра, итд.

НАО описује пораст и пад притиска у сjеверном Атлантику, прецизније између области Гренланда/Исланда и централног сjеверног Атлантика/Азорских острва. У позитивној НАО фази, ниског притиска има на сjеверу изнад Гренланда, а зона високог притиска протеже се од САД до Европе. Током зиме, овај образац доноси топлије температуре и мање снега на истоку САД и у већем дијелу Европе.

Супротни образац, негативна НАО фаза, карактерише блокирање на високим географским ширинама, са високим притиском изнад Гренланда и ниским притиском од САД до Европе. То омогућава лакше ослобађање хладнијег ваздуха у централне и источне дијелове САД и Европе.

Дакле, уколико желите хладније вријеме и снијег, пожељно је видјети негативну НАО фазу у прогнозама.

Најновија прогноза објављена прије неколико дана предвиђа снажну позитивну НАО за зиму 2024/2025, што указује на топлију зиму од уобичајене. Међутим, то није коначно, посебно у септембру, три мјесеца прије почетка зиме.

Пратимо три временска фактора који показују сигнале за негативну НАО фазу упркос главним прогнозама.

Зима под утицајем Ла Ниње

Први фактор је ЕНСО, који се односи на "Ел Нињо јужну осцилацију". Тренутно примјећујемо почетак хладне фазе ЕНСО-а, познате као Ла Ниња. Ла Ниња значајно утиче на обрасце падавина и притиска у тропима, мијењајући динамику између океана и атмосфере.

Прогноза предвиђа слабу Ла Нињу која ће се развити током јесени и зиме, што би могло довести до хладнијих зимских услова.

Топао Атлантик, хладна зима?

Други фактор је Атлантски меридионални мод (АММ), који се односи на топле и хладне фазе у сјеверном Атлантику. Топао Атлантски океан често се повезује са негативном НАО фазом, што иде у прилог хладнијој зими.

Фаза вјетрова у атмосфери

Трећи фактор односи се на вјетрове високо изнад екватора, познат као квази-биенална осцилација (QБО). Тренутно је у току западна фаза QБО, која може утицати на јачање поларне вртложне струје и подстицати негативну НАО.

Закључак

Три различита фактора указују на потенцијално негативну НАО фазу током зиме 2024/2025, што повећава шансе за хладније вријеме у САД и Европи, упркос тренутним прогнозама које предвиђају топлију зиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана