Три врсте природних катастрофа које ће до 2050. бити најсмртоносније

Агенције
Три врсте природних катастрофа које ће до 2050. бити најсмртоносније

Стручњаци су, квaнтификујући утицаj климатских промjена на људско здравље, утврдили да ће три врсте природних катастрофа до 2050. године бити наjсмртоносније.

На првом мjесту су поплаве, које ће проузроковати смрт 8,5 милиона људи. Ова непогода ће наjвише погодити подручjе азиjско-пацифичког региона, а разлог за то jе што су обале овог подручjа густо насељене и што jе карактеристично за њега да трпи налете обилних падавина.

Сљедећа природна катастрофа која ће одниjети велики броj живота jесте суша. Ова непогода ће довести до смрти 3,2 милиона људи. Поред тога, имат ће дугорочни утjецаj на здравље људи, посебно на дjецу млађу од пет година.

На трећем мjесту по смртоносности биће топлотни таласи, који ће до 2050. узроковати смрт 1,6 милиона људи. Наjугроженије ће бити особе стариjе од 65 година.

Такође, у поређењу са осталим непогодама, топлотни таласи ће имати наjвећи утицаj на економиjу. Наиме, губитак продуктивности радника мjериће се у милиjардама долара.

Изгледно jе да ће климатске промjене до средине овог виjека узроковати смрт додатних 14,5 милиона људи широм свиjета. Наjвише ће бити погођени млади, стариjи и сиромашни.

Поред тога, пола милиjарде људи биће у ризику да оболи од неке заразне болести, попут малариjе, а економски губици и здравствени трошкови биће огромни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана