Три свјетске фармацеутске компаније напустиле БиХ

ГС
Три свјетске фармацеутске компаније напустиле БиХ

Босну и Херцеговину, али и регију посљедњих су година напустиле неке од највећих свјетских фармацеутских компанија. Из Агенције за лијекове и медицинска средства тврде како је то резултат искључиво њихових процјена.

"Свјетске компаније као што су Глаxо, Санофи, АстраЗенеcа јесу мијењале политику свог пословања и присутности на тржиштима наше регије у посљедњем десетљећу. Наведено се не односи искључиво на бх. тржиште, већ на тржиште земаља југоисточне Еуропе", навела је у одговору Вечерњаку водитељица Одјела за информисање о лијековима Тијана Спасојевић-Дошен одговарајући на упит што је разлог њихова напуштања тржишта Босне и Херцеговине.

Додала је како то неће утицати на квалитету снабдијевања тржишта лијековима.

"Пацијенти због наведеног нису угрожени јер наше тржиште располаже, за сада, довољном количином медикамената, а значајан допринос у томе припада домаћој фармацеутској индустрији", навела је она.

На питање јесу ли сигурни лијекови замјене које користе грађани, одговорила је како се ради о медикаментима посве задовољавајућег нивоа.

"Генерици које је одобрила наша агенција задовољавају европске стандарде за квалитет, дјетотворност и сигурност те пролазе исту оцјену и провјеру код наше агенције, као и оригинални лијекови", навела ја Спасојевић-Дошен, преносе Агенције

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана