Три демобилисана борца Војске РС са Пала крећу на ходочашће: У част српских војника пјешачиће до Крфа

Анита Јанковић Речевић
Foto: Г.С.

ПАЛЕ - Три демобилисана борца Војске Републике Српске у част сјећања на страдале Србе који су у вихору Првог свјетског рата прошли албанску голготу, пјешачиће до далеког Крфа како би се код спомен-костурнице и маузолеја на острву Видо помолили за душе палих бораца.

На ходочасничко путовање од 1.200 километара испред цркве Соколица на Равној Романији кренуће Остоја Медић (68), Новица Пејић (63) и Игор Вукашиновић (54), који је од посљедица рањавања у Одбрамбено-отаџбинском рату изгубио вид.

Поменута три ратна друга, која и у миру дијеле и добро и лоше, надалеко су познати по поклоничким путовањима до православних светиња, а до грчког острва пјешачиће преко Рогатице, Вишеграда, Ужица, Чачка, Краљева, Лесковца, Врања па све даље преко Сјеверне Македоније и Грчке.

- Ово нам је 14. по реду ходочашће будући да смо десетак пута пјешачили до Острога, једном до гроба патријарха Павла те два пута до манастира Хиландар на Светој гори и то 2019. и 2023. године - навео је Вукашиновић.

Иако ће пут засигурно бити напоран, Вукашиновић каже да су спремни за све временске прилике јер на пут крећу с много енергије, ентузијазма и с вјером у Бога.

- Нећемо одустати јер је велика привилегија то што смо у прилици да идемо на ходочашће. Нема већег задовољства кад дођете пјешке до жељеног циља - нагласио је Вукашиновић и додао да ће их пријатељ Петар Драгаш пратити са комбијем возећи им храну и воду.

Циљ им је, прича Вукашиновић, да се присјете дешавања током Првог свјетског рата и да се ода почаст страдалима, јер како вријеме пролази у заборав падају јунаци из тог периода који су своје животе дали за Србију и српство.

- Један од повода је и промоција Православне спортске организације „Света Србија” која је основана са благословом блаженопочившег патријарха Иринеја, а чији је почасни предсједник садашњи патријарх Порфирије. Ријеч је о удружењу које годинама на Крф води дјецу из свих српских земаља, а ове године њих осморо из Источног Сарајева. На Крфу планирају направити и камп како би могли наставити ту традицију да наша дјеца посјећују острво - казао је Вукашиновић.

Током ходочашћа планирају посјетити Кајмакчалан, али и сваки манастир и цркву која им се нађе на путу.

- Очекујемо да ће нам до крајње дестинације, уз цјелодневно пјешачење, бити потребно између 30 и 32 дана. На Крфу планирамо остати око три дана гдје ћемо се помолити за страдале српске војнике, положити цвијеће и запалити свијеће. Кући ћемо се вратити преко Албаније - испричао је Вукашиновић и додао да ће током пјешачења носити мајице Борачке организације РС и организације „Света Србија”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана