Трхуљ: Успоставити интегрисано тржиште електричне енергије

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - Представник Енергетске заједнице Јасмина Трхуљ рекла је, током Самита енергетике у Требињу, да је потребно успоставити интегрисано и сигурно тржиште електричне енергије да би се задржала енергетска сигурност.

Трхуљева је након панела „Поремећај цијена електричне енергије и изазови даље либерализације тржишта у региону“, оцијенила да је неопходно да се успостави сет прописа који ће омогућити да се формирају краткорочна тржишта јер је то неопходно за даљи развој обновљивих извора енергије.

-То је један од предуслова. И оно на чему треба радити је интеграција тржишта. Наша тржишта су јако мала и ова криза сада показала је да на њима у појединим данима цијене биле највише. Имамо нестабилност цијена на малим тржиштима - навела је Трхуљева.

Она је додала да је потребно имати интегрисано и сигурно тржиште да би се задржала енергетска сигурност.

-Енергетска заједница сада ради на доношењу сета закона које би наше тржиште интегрисали на јединствено европско тржиште - каже Трхуљ.

Помоћник министра за енергетику у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара Адмир Софтић рекао је да су у оквиру Министарства рађене већ двије студије да би утврдили модел на који начин треба успоставити тржиште БиХ.

-Посљедња студија коју је финансирала Свјетска банка дала је као кључни резултат оснивање локалне берзе електричне енергије која би била по резултатима саме студије довољан капацитет да буде самоодржива, профитабилна, а укључивала би три електропривреде у БиХ и АФТ који су, такође, изразили жељу уколико дође до успостављања берзе електричне енергије да дио своје струје добију преко наше берзе - изјавио је Софтић новинарима.

Он је додао да би се тиме могло укључити више страних трговаца, чиме би се повећале услуге и смањиле цијене електричне енергије. Директор дирекције за тржиште ЕМС Србија Марко Јанковић рекао је да у посљедњих 12 мјесеци постоји поремећај цијена електричне енергије на тржишту и да су оне на много вишем нивоу него прије годину дана.

-Оно што очекују аналитичари, а и енергетска јавност, који се баве стручним анализама тржишта електричне енергије јесте стабилизација цена које су биле пре априла прошле године. Далеко смо од цена које су биле адекватне за тржиште, не само региона, већ и Европе - рекао је Јанковић и додао да се, упркос тренутној ситуацији, може очекивати одређена стабилизација.

Он је нагласио да електростабилност пружа стабилност свим другим сегментима привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана