Тренд све празнијих учионица се наставља: У клупе сједа 175 првачића мање

Данијела Бајић
Тренд све празнијих учионица се наставља: У клупе сједа 175 првачића мање

БАЊАЛУКА - У први разред основних школа у Српској током априла и маја ове године уписано је 175 ученика мање него лани, а најмање првачића у клупе ће на јесен сјести у Калиновику, Петровцу и Трнову.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, у школску 2023/2024. годину за два мјесеца уписано је 8.899 ученика, док је лани први пут у клупе сјело 9.074 ученика.

Број првачића сваке године све је мање, а ситуација је посебно забринула демографе 2017, када је по први пут број уписаних ђака склизнуо испод 10.000.

Тренутни бројеви уписаних првачића, истакли су у министарству, нису коначни, јер има још родитељи који нису предали документа за упис у први разред у наредној школској години.

- Имајући у виду да сваке године до септембра буде уписан додатни број ученика, очекујемо да ће, код утврђивања коначног броја уписаних ученика у прве разреде основних школа, тај број бити већи - казали су у министарству.

Највише уписане дјеце, како су додали у министарству, је у Бањалуци и то 1.816, слиједи Бијељина са 882 ученика, затим Приједор са 528 првачића те Добој са 463 и Лакташи са 377 ђака, који ће први пут у септембру сјести у клупе.

У Калиновику је, наводе у министарству, за два мјесеца уписано четворо ученика, док је у Петровцу петоро и Трнову шесторо ђака.

- Нема локалних заједница и школа у које није уписан ниједан ученик првог разреда - рекли су у министарству.

Посматрано појединачно по основним школама највише првачића на јесен у клупе би могло сјести у Основној школи “Бранко Радичевић” у Бањалуци и то 192 ученика и Основној школи “Вук Караџић” у Бијељини, гдје је уписано 185 ђака.

Први пут ове године омогућена је електронска пријава ђака, што је искористило чак 90 одсто родитеља.

Министарка просвјете и културе РС Жељка Стојичић истакла је за “Глас Српске” да се електронски упис ученика у први разред основне школе путем портала министарства “еУпис” показао као прихватљива опција и био је олакшање за родитеље ученика, као и за васпитно-образовне установе.

- Основне школе располажу са информацијама колико дјеце још није уписано и због тога напомињемо да родитељи или старатељи који нису уписали своју дјецу у први разред основне школе имају могућност да то ураде до септембра, односно до почетка нове школске године - казала је Стојичићева.

Самостални стручни сарадник за опште и правне послове у општини Петровац - Дринић Бојан Ћулибрк рекао је да сваке године буде уписан отприлике исти број првачића.

- Дајемо све од себе да помогнемо школи у раду да би опстала. Наравно, ту су и подстицајне мјере за наталитет и још много тога, што по свему судећи не пије много воде. Онај ко је одлучио да напусти БиХ он оде без обзира не све - казао је Ћулибрк.

Директор Основне школе “Вук Караџић” у Бијељини Предраг Рачановић истакао је да из године у годину уписују више првачића.

- Због појачаног прилива ђака долазимо у ситуацију да више немамо простора у школи - казао је Рачановић, додајући да су од Градске управе Бијељина затражили проширење капацитета школе.

Више првачића и то за 13 укупно имаће на јесен и девет основних школа на подручју Добоја, гдје ипак три подручна одјељења неће имати ниједног првачића.

Мрежа

Према подацима Министарства просвјете и културе, у Српској има 187 јавних и једна приватна основна школа.

- Када су у питању подручна одјељења јавних основних школа, у школској 2022/2023. години васпитно-образовни рад се, према подацима добијеним од школа, реализовао у 449 подручних одјељења од постојећих 487, према Мрежи школа донесеној 2018. године, а која је још на снази - истакли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана