Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата

Срна
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата

БАЊАЛУКА - Савез синдиката Републике Српске доставиће послије првомајских празника Влади Српске приједлог за утврђивање новог система плата у Републици чијим би усвајањем, како наводе, био начињен први корак у вредновању рада.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да је на том документу рађено двије године, те да су извршена одређена истраживања тржишта рада и услова за рад запослених.

"Ангажовали смо и представнике академске заједнице, упоређивали искуства земаља које су то уредиле. Документ садржи оно највредније - утврђивање износа почетних плата за сваку стручну спрему, те сложеност посла који радник обавља", рекла је Мишићева новинарим у бањалучком Парку Младен Стојановић, гдје су синдикати организовали протестно окупљање поводом 1. маја – Међународног празника рада.

Према њеним ријечима, иако је најнижа плата повећана на 900 КМ, трећина радника у Републици Српској ради за плату од 900 КМ до 1.000 КМ.

"Желимо да се систем плата уреди тако да ће бити гарантована добра и пристојно плаћена радна мјеста, да имамо здрав привреди раст у Српској", навела је Мишићева.

Она сматра да ће бити отпора овој иницијативи, прије свих у Унији удружења послодаваца, али се нада да ће превладати разум и да ће и они схватити да се то чини у интересу свих у Републици Српској.

"Највећи терет је сада на Влади Српске, јер уколико жели да уредимо систем плата и да се обрачунамо са сивом зоном и ковертама, онда ћемо доћи до рјешења и биће много лакше", навела је Мишићева.

Она је нагласила да нема Републике Српске без добро плаћених радника, те да без привредног раста нема ни укупног развоја Српске.

Потпредсједник Савеза синдиката Српске Драган Гњатић рекао је да су радничка права угрожена, те да млади, али и њихове породице, свакодневно одлазе са ових простора.

"То је знак за одговорне, прије свих за Владу Српске, да морају предузети мјере да људи остану да раде и живе у Српској", нагласио је Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана