Трећи “Органик фест Републике Српске”: Здрава храна отвара врата свих тржишта

Јана Кезић
Трећи “Органик фест Републике Српске”: Здрава храна отвара врата свих тржишта

БАЊАЛУКА - Чајеви и љековито биље, разне врсте воћа и поврћа, вина, ракије и ликера, брашна и меда само су неки од производа који су се нашли на штандовима више од 20 излагача органске хране из БиХ, Србије и Хрватске на трећем “Органик фесту Републике Српске”.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић каже да је све већа потражња за здравом храном.

- Органска производња се врши на 4.500 хектара, а број грла стоке је порастао на 6.500. Ова манифестација значи пуно, не само са аспекта ефикасности и ефективности новчаних средстава које Влада Српске издваја, него и да мањи пољопривредни произвођачи имају могућност да пласирају свој производ - рекао је Минић и позвао потрошаче да увијек буду патриоте и да купују домаће.

Предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић је истакао да број органских произвођача са сертификатом расте из године у годину.

- У Српској сад имамо 96 органских произвођача са сертификатом и то је оно што нас охрабрује да идемо напријед - рекао је Ћорић.

Директор фирме “Љекобиље” из Љубиња Михајло Вујевић каже да ова компанија прерађује биље из природе у производе који су корисни за здравље и љепоту.

- Потражња за органским производима је заиста велика, а наше производе извозимо у Србију, Црну Гору, Хрватску, а однедавно и у Русију - рекао је Вујевић.

Дамир Радић из Пољопривредне задруге “Еко лифе” из Стоца за “Глас Српске” каже да је веома битно да се улаже у органску производњу, јер она отвара врата свих тржишта.

- Бавимо се откупом и прерадом медитеранског воћа и поврћа, а приоритет су смокве. Своје производе извозимо у Аустрију и Хрватску - казао је Радић.

Да је организовање оваквих фестивала од великог значаја сагласна је и Нада Каријан која представља винарију “Фазан” из Прњавора.

- Ово је одлична прилика за мале винаре са ових простора, да људи упознају нашу производњу и препознају наш квалитет - рекла је Каријанова за “Глас”.

Емина Салиховић из Пољопривредне задруге “Агрофуд” из Коњевић Поља каже да производе органски сертификовано воће, поврће, зачинско и ароматично биље као и цвијеће, које пласирају у маркете широм БиХ.

- Манифестације и сајмови умрежују органске произвођаче, а купци могу видјети шта је заиста органски производ са сертификатом - нагласила је Салиховићева.

Организатори трећег “Органик феста” су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Привредна комора, а посјетиоци још данас (субота) од девет до 21 час имају прилику да у тржном центру “Делта” у Бањалуци погледају шта се све нуди из асортимана органских производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана