Требиње: Промовисана књига Средоја Новића “од Детлака до Ист Ривера”

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - У Народној библиотеци Требиње вечерас је , аутобиографско ђело у којем се могу наћи најзанимљивији детаљи из богате каријере аутора, који је тренутно делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Новић је прије промоције рекао да се на писање књиге одлучио због породице, али и због тога што сматра да би сви који се баве јавним послом требало да нешто оставе иза себе.

Он је навео да је рођен у дванаесточланој породици, да су их родитељи достојанствено отхранили и испратили у свијет, истичући да је његов отац био обичан мјештанин села код Дервенте.

“Имао сам срећу да прођем кроз вртлоге друштвеног, социјалног, политичког, економског система у овој земљи, да сам на тај начин успио да стигнем, рекао бих до врха службе, политике, добио статус са којим сам више него срећан”, изјавио је Новић новинарима, истичући да је кроз каријеру упознао Требиње и Херцеговину и да га је увијек фасцинирала мудрост овог краја.

Новић је поручио да млади људи могу успјети у животу, само ако су упорни, карактерни и истакао важност образовања, будући да је знање једино што нико не може одузети.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је новинарима да је ријеч о аутобиографском ђелу Новића, наводећи да му се “први пут открио нови Средоје Новић, иако сарађују 39 година”.

“Средоје Новић пише о једном животу, времену, друштву и систему који је био на врхунцу у социјалистичкој Југославији, о распаду тог јаког система кроз службе, и поновном стварању нове државе Републике Српске”, рекао је Каран.

Он је истакао да ова књига прати не само живот Средоја Новића, него и једно друштво и вријеме.

“Основна поента која се провлачи кроз цијелу његову књигу је породица, јер он сматра да ко сачува породицу, сачуваће и државу и обрнуто, кад се распадне породица, распада се и држава. Породица је нит кроз коју он провлачи крупна друштвена догађања посљедњих 50-60 година”, рекао је Каран.

На промоцији, којој су присуствовали и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, генерални директор “Електропривреде Српске” Лука Петровић, говорили су и професори Ненад Новаковић и Валентина Сушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана