Требиње: Инжењерство информационих система нови смјер на ФПМ

Срна
Требиње: Инжењерство информационих система нови смјер на ФПМ

ТРЕБИЊЕ - Факултет за производњу и менаџмент (ФПМ) Требиње планира да у академској 2024/25. години отвори нови студијски програм Инжењерство информационих система и технологија, који ће ова високошколска установа реализовати уз подршку Факултета техничких наука (ФТН) из Новог Сада.

Након данашњег састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, декан ФПМ-а Обрад Спаић навео је да би студијски програм, који је у потпуности усклађен са програмом ФТН-а, од октобра требало да дочека до 25 студената, саопштено је из Градске управе Требиње.

“Надамо се да би први уписни рок требао бити организован већ у јуну. Елаборат о оправданости извођења студијског програма је прошао све релевантне органе Универзитета у Источном Сарајеву и тренутно је у завршној фази почетне акредитације коју спроводи Агенција за високо образовање Републике Српске. Очекује се да ће овај поступак бити завршен у најскоријем року”, рекао је Спаић.

Имајући у виду споразум о сарадњи два факултета, он појашњава да ће студенти требињског факултета имати могућност студентске мобилности тако што ће један или два семестра предавања, вјежбе и испите моћи да реализују у Новом Саду и обратно.

“Наставни кадар новог студијског програма чини 30 реномираних наставника ФТН-а Универзитета у Новом Саду, ФПМ-а Требиње и матичних факултета Универзитета у Источном Сарајеву”, навео је Спаић.

Студијски програм је конципиран тако да прати најсавременије тенденције у области информационих система и технологија ради њихове примијене у развоју комплексних софтверских рјешења примјењивих у различитим системима.

“Имајући у виду савремене потребе тржишта рада, постоји реалан интерес различитих компанија за отварањем представништава у нашем граду, а недостатак кадра из области информационих система представља препреку за реализацију бројних развојних пројеката”, појаснио је Спаић.

Он је рекао да би студенти овог студијског програма још у току студија могли бити ангажовани у овим компанијама кроз различите програме сарадње и усавршавања, а свршени студенти ће имати звање инжењера информационих технологија.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је отварање новог студијског програма резултат изузетно добре сарадње коју ова високошколска установа и град Требиње имају са новосадским ФТН-ом.

“Недавно сам присуствовао свечаној академији поводом обиљежавања Дана ФТН-а у Новом Саду. Декан факултета Борис Думнић и велики број његових сарадника са одушевљењем су подржали будући студијски програм и изразили спремност да буду дио тима који ће, уз домаћи и кадар Универзитета у Источном Сарајеву, реализовати наставу у Требињу”, навео је Ћурић.

Он је истакао и да је отварање овог студијског програма предуслов за долазак компанија из ИТ сектора у Требиње.

“Већ смо отворили Иновационо-предузетнички центар, а у оквиру конгресног центра, који ће градити жЕлектропривреда Републике Српскеж, дали смо приједлог и да се изгради научно-технолошки парк”, поручио је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана