Тражио лисичарку- нашао лане

Радио Фоча
Тражио лисичарку- нашао лане

ФОЧА - Бојан Пухалац из једног од уобичајених одлазака у шуму, у потрагу за печуркама, вратио се са ланетом у наручју.

Бојан живи у Новом Горажду, али је често у свом завичају, код оца у Драгочави код Фоче и сваки долазак користи за обилазак природе.

Прича да му је од малих ногу сакупљање гљива хоби, а и један вид зараде.

Овога пута, печурке није донио, али јесте новог кућног љубимца, необичног и неодољиво умиљатог.

- На свега стотинак метара од моста у Драгочави, брао сам лисичарку, погледам горе у велики боровима орлови, узнемирили се, кад мало напријед на земљи нешто се сколутало, као пита, нешто шарено. Приђем, у први мах ми се учинило да је прасе, кад видим лане, прича Бојан.

Шта се догодило са срном, ланетовом мајком, Бојан не може са сигурношћу тврдити, а сматра да је или убијена или је из неког разлога напустила своје младунче старо свега двадесетак дана.

Да би га заштитио од орлова, Бојан га је узео, донио очевој кући и нахранио млијеком на цуцлу, а када му је брат, који је ловац, објаснио да га мајка, и да му је жива, сада не би хтјела прихватити одлучио је да га задржи.

Ланету, које је добило име Јеленко, а коме се највише обрадовала Бојанова ћеркица, није дуго требало да се одомаћи.

Нашао га је прије три дана, а већ весело трчкара за њим. Навикло се и на Бојановог оца и тетку, који брину о њему када његов спасилац није ту.

Лане се настанило у штали, коју дијели са коњем - понијем Вихором, а прихватили су га, након што су га добро омирисали, и Бојанов мачак и пас Гари.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана