Традиционално дружење ђака у манастиру Житомислић

Срна
Традиционално дружење ђака у манастиру Житомислић

МОСТАР - Ученици "Просвјетине школе српског језика, историје и културе" традиционално су посљедње часове наставе у првом полугодишту провели су Манастиру Житомислић.

Ученици су овом приликом учили о историји манастира, култури и умјетности, а за старије је одржана и радионица о вршњачком насиљу.

На радионици и дружењу у угодном амбијенту манастира и Музеја придружила су се и дјеца из Дјечјег дома Мостар.

Старјешина Саборне цркве у Мостару и руководилац "Просвјетине школе" свештеник Душко Којић рекао је да се у овој школи традиционално посљедњи дан у полугодишту одржава у манастиру Житомислић, те да је то дјеци, осим екскурзије, најдража активност.

"Радујем се што смо ту и захваљујемо за гостопримство. Драго нам је што су данас с нама била дјеца из Дјечјег дома, што, такође, прелази у традицију, тако да из нашег манастира носимо још једно лијепо искуство", истакао је Којић.

Којић је навео да су дјеца у "Просвјетиној школи" у првом полугодишту имала и неколико креативних радионица, а да су прије почетка наставе организоване двије екскурзије у Србији.

"Преостаје нам још једна екскурзија у фебруару", рекао је Којић, те изразио наду да ће учионице ове школе бити испуњене као и сада.

Он је додао да су дјеца из "Просвјетине школе" посјетила и Центар за младе "Иван Павао" у Сарајеву, те да су им они посљедњи дан полугодишта одржали радионицу о вршњачком насиљу.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић истакао је да Музеј, осим својих бројних активности, ради и са дјецом која у манастир долазе на богослужење.

Игуман је подсјетио да Музеј Житомислић има сарадњу и са Домом за незбринуту дјецу која су и данас била гости у манастиру.

Дјеца су навела да се увијек радују посјети манастиру Житомислић, новим знањима и дружењима.

"Просвјетина школа" у Мостару постоји као допунска настава српског језика, историје и културе за српску дјецу са подручја Мостара која у систему образовања немају могућност да уче на свом језику. "Просвјетину школу" сваке друге суботе похађа стотињак дјеце из мостарских основних и средњих школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана