Традиционални Фестивал науке 23. и 24. маја, шта све очекује посјетиоце

Анита Јанковић Речевић
Традиционални Фестивал науке 23. и 24. маја, шта све очекује посјетиоце

БАЊАЛУКА – Овогодишњи Фестивал науке, 12. по реду биће одржан 23. и 24. маја у Бањалуци а посјетиоце очекује више од 100 различитих експоната, експеримената, радионица, пројекција у планетаријуму, као и посјета акваријуму и тераријуму.

Циљ овог традиционалног догађаја, на којем ове године учествује 21 факултет, неколико средњих школа, Институт за генетичке ресурсе и Управа за полицијску обуку, је представљање науке на што занимљивији начин и њена популаризација међу предшколцима, основцима и средњошколцима,

У саопштењу Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, који је организатор фестивала,  наводи се да ће догађај бити одржан на двије локације и то у бањалучком Кампусу и просторијама Природно математичког факултета Универзитета у Бањалуци.

 - У Кампусу ће посјетиоци имати прилику да виде велику изложбу експеримената у Спортској дворани Факултета физичког васпитања и спорта, али и да буду дио радионица које организују Факултет политичких наука, Академија умјетности, Филозофски факултет, Филолошки факултет те Институт за генетичке ресурсе – наводи се у саопштењу министарства у којем стоји да су  „Савремено новинарство и алати умјетне интелигенције”, „Дипломата на један дан”, „Лијепо писање”, „Калиграфија”, „Школа археологије”, „Шта сад мозак има с тим?”, „Мали баштован”, само неке од радионица које ће бити дио овогодишњег Фестивала науке.

На другом крају града, односно на Природно-математичком факултету гости ће имати прилику да посјете планетаријум, акваријум и тераријум.

- Хемијски сат, биљке у епрувети, левитирајући графит, апотека из природе, живот у капи воде, мозгалице са кончићима, како биљка усваја воду, крећу ли се биљке, 3Д штампач, роботика, музеј живих фосила, чудесни живот коњске длаке, владају ли паразити свијетом, досањани сан једног језера, мој град из перспективе једне ласте, дух из боце, хемијски коктели, Теслин трансформатор, фонтана у чаши, илузије, бананин ДНК, како се прави сир, чаролија боја... само је дио садржаја који очекује посјетиоце овогодишњег Фестивала науке – наводе у Министарству за научнотехнолошки развој.

Током дводневе смотре научно-популарних садржаја врата Факултета физичког васпитања и спорта биће отворена од девет до 18 часова, а Природно-математичког факултета од девет до 16.30 часова.

- Улаза на све садржаје Фестивала науке је бесплатан. Учешће у радионицама, као и посјете планетаријуму и тераријуму, планирано је по групама, односно разредима, а термини се могу резервисати на број телефона 051/360-243 – истакли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана