ТОРС: Велики потенцијал етно-туризма

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Република Српска има велике потенцијале у погледу етно- туристичке понуде, које посљедњих година у свијету добија примат над осталим видовима туризма, речено је Срни у Туристичкој организацији Републике Српске /ТОРС/.

Сарадник ТОРС-а за односе с јавношћу Санела Шимун рекла је да би Српска у будућности требало управо на овом виду туризма да базира своју понуду, јер туристи све више слободне тренутке желе да проведу у мирном сеоском амбијенту, гдје поред природног пејзажа и богатог културно-историјског насљеђа могу да уживају и у традиционалним јелима ових подручја, спреманим по домаћим рецептима.

"Најпосјећеније дестинације овог типа које привлаче велики број туриста свакако су етно-село Станишићи код Бијељине, етно-музеј Љубачке долине код Бањалуке и све атрактивније подручје Шипова, Рибника и његове околине, које захваљујући бројним сеоским домаћинствима и њиховим љубазним домаћинима постаје све интересантнија локација на туристичкој мапи Републике Српске", навела је Шимунова.

Она је напоменула и значај вјерског туризма, с обзиром на то да у Републици Српској постоје бројни средњовјековни манастири који осликавају историју и културу овог поднебља.

Када је ријеч о медицинском туризму, Шимунова је истакла да дентални туризам у последњих неколико година постаје изузетно популаран у нашој земљи.

"Стоматолошке интервенције, квалитетан рад и ниже цијене ове услуге у односу на остале земље у нашем окружењу, па и шире, мотив су доласка значајног броја гостију у нашу земљу. Самим доласком гости, осим ове услуге, конзумирају и бројне друге које су у понуди, што свеукупно доприноси већем туристичком промету у Републици Српској", рекла је Шимунова.

Она је додала да, према информацијама које имају са терена и на основу упита које добијају, постоји значајно интересовање за овај вид туристичке понуде.

Шимунова је рекла да је манифестациони туризам један је од најзначајних облика туристичких кретања у свијету, јер бројни путници као разлог свог путовања наводе управо одређене манифестације на некој дестинацији.

"Манифестације су од изузетног значаја за развој и унапређење туристичке понуде. Такође, од великог значаја су и остварени приходи, како у пансионској, тако и у ванпансионској потрошњи", оцијенила је Шимунова.

Она је навела да се Република Српска у протеклим годинама могла похвалити бројним туристичким, спортским и манифестацијама из области културе које доводе госте из цијелога свијета, а то су "ОК Фест" на Тјентишту, мото-фестови у Бањалуци и Требињу, међународна бициклистичка трка Београд-Бањалука, Бањалучки маратон и остале.

"Ове године нам се враћа и Демо фест. Такође, у априлу је у Бањалуци одржан тениски турнир Српска опен који је довео велика звучна и свијетска имена из свијета тениса, те можемо рећи да је ово био историјски догађај за Републику Српску", констатовала је Шимунова.

Она је навела да су, као и претходне године, највећу посјету, поред домаћих, остварили туристи из окружења - Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, док се од осталих европских земаља истичу Њемачка, Турска, Аустрија и Велика Британија.

"Туристи су највећи број ноћења остварили у мјестима која посједују атрактивне факторе, на примјер климатске, културно историјске, те ријечна и језерска мјеста, затим слиједе бањска, па планинска и остала мјеста која се не могу разврстати ни у једну од група али располажу угоститељским објектима за смјештај", рекла је Шимунова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана