„Торлакове“ BCG вакцине нису у употреби у Српској

Анита Јанковић Речевеић
„Торлакове“ BCG вакцине нису у употреби у Српској

БАЊАЛУКА - Спорна серије BCG вакцине Института за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” која је ове седмице повучена са црногорског и српског тржишта, није била доступна у породилиштима у Српској уопште.

У Институту за јавно здравство РС рекли су за „Глас” да „Торлакова“ BCG вакцина није у употреби у Републици Српској још од 2019. године.

- Тако серију вакцине која је повучена није могао да прими нико нашим у породилиштима - навели су кратко из Института.

„Торлакова“ BCG вакцина, која се користи против туберкулозе и даје бебама одмах по рођењу, повучена са тржишта, односно из породилишта у Србији и Црној Гори јер је утврђено да нема довољну активност.

Директор овог института Лука Драгачевић рекао је да је  повлачење серија лијекова из промета уобичајена пракса, а до тога је овај пут дошло након интерне провјере у Институту.

- Видели смо да постоје одређена одступања у квалитету лијека. Иако је његова активност била преко 92 одсто, повукли смо , то је нормално и дешава се и у другим земљама. Апелујем на родитеље, клиничке студије показују да нема потребе да брину, чак и пад од 50 одсто активности не утиче на развијање имунског одговора – обаснио је Драгачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана