Топлотни талас не посустаје, а када можемо очекивати први снијег?

ГС
Foto: Marko Karović / Kurir

БЕОГРАД - Тропски дани у региону и даље не јењавају, а повремени локални пљускови тек ће благо освјежити вруће температуре.

Како ће се вријеме развијати до краја љета и какве нас временске прилике очекују на почетку јесени? О овој теми говорио је метеоролог Недељко Тодоровић у емисији "Уранак" на телевизији К1.

- Са првим септембром ушли смо у јесен, али временске прилике говоре да смо ми још увијек у љету. И то у натпросјечном љету. Тек за 10 до 15 дана температура ће пасти, али ће и даље бити изнадпросјечне вриједности - каже Тодоровић.

Он објашњава да је просјек за септембар сљедећи:

- Ако говоримо о максималним температурама, почетком септембра је 26 степени, а крајем мјесеца то је до 21. Ми смо у посљедња три мјесеца изнад просјечних вриједности, тако да ће ово љето бити забиљежено као најтоплије у посљедњих 100 година.
Метеоролог додаје:

- Јун је био топлији за 4 степена по средњој температури, јул за пет и август за шест степени. Зато је и рекордно. То значи да је цијело љето просјечно топлије за пет степени у протеклих стотинак година.

Када су у питању рекордне температуре, Тодоровић наводи:

- Када сада узмемо појединачне рекордне вриједности које су забиљежене, видимо повећање за три до четири степена од максималних које су забиљежене на подручјима Србије. Најприје да споменем 24. јули 2007. године, када је у Београду забиљежено 4.6 степени више, а у Паланци 44.9 степени. Ове године у Београду је измјерен максимум од 39.7 степени, што је четири степена више од максималне вриједности прије 17 година. Врло мали број мјеста је имао вриједности од 40 или 41 степен - каже Тодоровић.

Рекордна температура у септембру била је 9. септембра 1946. године, када је измјерено 41.8 степени.

Што се тиче падавина, Тодоровић објашњава:

- Јун је био кишовит, па је пало 50% више кише него просјечно. У јулу је из једног пљуска пало више од мјесечне количине, али је то било 2. јула и од тада нема значајнијих падавина. Пало је мало, занемарљиво. Два мјесеца је био сушни период, што је исто рекорд. Прва киша би могла да падне негдје 7. или 8. септембра, уз мањи пад температуре са ових максималних средњих вриједности које се очекују до краја недјеље, од 31 до 35 степени, пала би на вриједности од 28 до 32. Средином септембра очекује се још неколико степени пад температуре, уз ријетку појаву пљускова и грмљавина. Назире се блага и постепена промјена, излазимо из сушног периода, али да бисмо надокнадили недостатак падавина и изашли из правог сушног периода, мораћемо да сачекамо бар до новембра - додаје Тодоровић, истичући да не може да предвиди да ли ће октобар бити кишовит.

- У већини случајева, октобар је стабилан и миран са Михољским љетом. Што не значи да ће то бити ове године. Не могу да тврдим да ли ће бити кишовит или не - каже метеоролог.

Поред временских прогноза, Тодоровић најављује и нову мјеру упозоравања грађана:

- септембра почиње да ради систем који ће грађане упозоравати СМС порукама на елементарне непогоде, хитне или ванредне ситуације. Америка и Европска унија су одавно почеле са тим. У то спадају сви метеоролошки параметри који имају екстремне вриједности. Биће селективно по дијеловима Србије, неће бити јединствена порука, јер се временске прилике разликују у појединим дијеловима.

Метеоролог наглашава:

- Температура је мање проблематична, већи проблем представљају љетње непогоде са већом количином падавина за пола сата уз олујни вјетар и појаву града, јер доноси већу штету и угрожава људске животе. Мислим да ће бити и пожара. Овако високе температуре и сушни период су погодни за пожаре, према предвиђањима и шаблонима. Може да се најави могућност пожара у наредном периоду, плус када се они појаве, да буде конкретно на којој локацији је и упозорење за грађане - каже Недељко и открива какво нас вријеме очекује у новембру:

- У новембру ће бити јутарњих мразева. Ако не буде кошаве, биће магле, а температура ће полако падати. Средином новембра очекује се први снијег на планинама, а већ крајем мјесеца и појава првог снијега у нижим предјелима - каже Тодоровић и истиче да не смије да тврди да ће ова зима бити хладнија од претходне, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана