Топлотни талас достиже максимум

РТРС
Топлотни талас достиже максимум

БАЊАЛУКА - Високе температуре не јењевају. Данас и у наредна два дана, топлотни талас достиже максимум.

Најтоплије је у Бањалуци, Вишеграду, Добоју и Зворнику гдје је у 16 часова измјерно готово 40 степени. Високе температуре остављају и посљедице, највише по здравље. Дугорочно, мораћемо мијењати навике и прилагођавати се високим температурама.

Високе температуре обарају рекорде. Ово је засигурно најтоплије љето, а прогнозе метеоролога говоре да су пред нама тропска љета и да ћемо морати мијењати навике и начин живота.

Што више течности, избјегавати излагање сунцу и смањити физичку активност, препорука је љекара. Начин је то да се избјегну здравствени ризици и спријече посљедице.

- Високе температуре узрокују исцрпљеност, топлотне грчеве, а у најгорем случају прегријаност тијела или топлотни удар - истиче Бранкица Миљановић, специјалиста породичне медицине.

Топлотним ударима изложена је и сва биљна производња. Извјесно је да ћемо, дугорочно, морати уводити нова сјемена и сорте хибрида житарица отпорније на временске услове и болести. Свјесни климатских промјена, рјешења нуде и надлежни.

- Министарство пољопривреде даје 60 одсто поврата за полису осигурања, док су системи за наводњавање подржани од стране министарства кроз капиталне инвестиције. То су неки од начина како можемо да се боримо са врућинама - рекао је Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде Републике Српске.

Климатске промјене узеле су данак и у пољопривредној производњи. На удару су и пчеле, па произвођачи меда страхују да га неће бити довољно.

У посљедњих стотину година клима се драстично промијенила. Прогнозе нису охрабрујуће ни за наредни период. Људски фактор највећи је узрочник, кажу у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске.

- Клима се драстично мијења. Раније се мијењала под утицајем природе, а сада су то дешавања под утицајем човјека - истиче метеоролог Дејан Супић.

И климатолог Горан Трбић тврди да су велике врућине посљедица климатских промјена.

- Ако се не уђе ефектније и ефикасније у процес декарбонизације и смањивања гасова који узрокују ефекат стаклене баште, на жалост овакви трендови нас очекују и у будућим деценијама - додао је Трбић.

Предвиђања за наредне деценије не охрабрују. Очекују нас топлије зиме, мање падавина и тропске температуре, пише РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана