Топлотна апокалипса на прагу Српске

Милош Васиљевић, Милијана Латиновић
Топлотна апокалипса на прагу Српске

БАЊАЛУКА - Регион ових дана гори на више од 40 степени, а топлотни талас није заобишао ни Републику Српску, па жива у термометру и током ноћи иде преко 20. подиока, због чега климатолози тврде да се Европа суочава са топлотном “апокалипсом”.

Високе температуре, суша и дани без иједне капи кише све чешће су слика љета и у Српској, а климатолози тврде да је свему томе кумовала промјена климе.

Професор климатологије и декан бањалучког Природно-математичког факултета Горан Трбић рекао је за “Глас” да је регион јужне Европе, којем припада и Српска, више подложан климатским промјенама те да је ту пораст температуре највећи.

- Ово је други топлотни талас и, по свему судећи, биће најинтензивнији и најдужи, трајаће десетак дана. Оваквих таласа раније није било, а сада биљежимо од три до пет годишње - рекао је Трбић.

Осим врелих дана, додао је Трбић, још већи проблем су тропске ноћи, када жива у термометру прелази 20 степени и људски организам не може да се опусти и одмори. Све то, додао је, мијења живот на Земљи, доводи до енормних суша, недостатка падавина, мањка воде за пиће и стварају се идеални услови за шумске пожаре.

А да је тако, ових дана свједоци су становници Херцеговине у којој готово да нема општине у којој није букнуо бар један пожар. То најбоље знају ватрогасци који су и дан и ноћ у борби с ватреном стихијом.

Све то климатолог из Србије Владимир Ђурђевић објашњава порастом температуре на планети која је повећана за степен-два усљед пораста концентрације угљен-диоксида у атмосфери.

- Сведочимо очигледној манифестацији климатских промена које су метеоролози најављивали седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Температуре су изузетно високе и дуго трају - рекао је Ђурђевић.

Истакао је да је све ово увертира у још екстремније климатске промјене које нас очекују. За те промјене и чак 50 одсто више угљен-диоксида у атмосфери него раније, упозорио је Ђурђевић, крив је човјек.

Иако се становници уздају у кишу, метеоролози поручују да падавина нема ни на видику.

- Температура ће у петак и суботу достићи и 40 степени. Осим тога, још већи проблем је то што нема кише - рекли су у Републичком хидрометеоролошком заводу и додали да су топлотни таласи ове године стигли нешто раније те да је већ са првим данима љета забиљежено неколико тропских ноћи.

Врели дани посебно су опасни за оне који су принуђени да у најтоплијем периоду раде на отвореном, од пољопривредника до грађевинара. То потврђују и у бијељинском Дому здравља, гдје је повећан број пацијената са симптомима сунчанице.

- Ријеч је о пацијентима који су дехидрирали, приме инфузију и већ су боље - казала је директорица Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин.

Према њеним ријечима, у вријеме тропских врућина људи се морају адекватно обући, имати крај себе воду, али и што је могуће мање бити на сунцу.

- Жетва је готова, али мјештани и даље имају пуне руке посла на њиви. Све обавезе најбоље је завршити до девет часова - поручила је Ђукинова.

Данас до 37 степени, упаљени метеоаларми

У Републици Српској и Ф БиХ данас ће бити сунчано и топло, до 37 степени Целзијусових, а због високе температуре ваздуха на снази је жути метеоаларм, а за подручја на југу наранџасти.

Увече се очекује умјерена облачност на сјеверозападу, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Највиша температура ваздуха износиће од 28 до 33, на југу и сјеверу до 37 степени Целзијусових.

Вјетар ће бити слаб до умјерен, источни и сјевероисточни, на југу југозападни.

Евакуација

Шумски пожари посљедњих дана приморали су више од 30.000 људи у Европи да напусте домове, а склоништа за хитне случајеве постављена су за евакуисано становништво.

Пожари букте у Француској, Португалији, Шпанији и Грчкој, а ватрогасци се боре да обуздају ватру која је од прошле седмице уништила скоро 17.000 хектара земље у популарној туристичкој регији на југозападу Француске, Жиронди. У Шпанији и Португалији због врућине је протеклих дана преминуло више од 1.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана