Топло вријеме одушевило многе становнике Српске, али не и пољопривреднике

ГС
Топло вријеме одушевило многе становнике Српске, али не и пољопривреднике

БАЊАЛУКА – Ових дана у Српској али и региону неуобичајено је топло вријеме.

Температуре иду и до 20 степени, док се широм Европе обарају температурни рекорди. 

Доста људи поздрављају овакво вријеме јер ће имати уштеду у трошку електричне енергије, али не и пољопривредници и воћари који су забринути да ће род подбацити.

У Републици Српској 2022. година и први дани нове 2023. године дефинитивно су најтоплији откако се врше мјерења.

"Ако посматрамо период од претходних 30 година температура је за 1,5 степени већа од просјека. Децембар је такође најтоплији децембар откад се врше мјерења. Такође, најтоплији је 31. децембар када је температура прешла 20 степени" истиче Милица Ђорђевић, метеоролог из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Некима одговара овакво топло вријеме, али не и пољопривредницима, посебно воћарима. Са стрепњом прате метеоролошке прогнозе. Високе температуре никако не погодују воћкама које би сада требале бити у фази зимског мировања.

"Сада треба да наступи оно право мировање, зимско. Скупљање инактивних ниских температура су управо пресудне за квалитет и цвјетање и заметање броја квалитетних листова, које касније треба да хране воћке, а плодови да буду квалитетни, сочни и пуни шећера" упозорава воћар из Градишке Небојша Аџић.

За главу се држе и туристички радници јер снијега нема на скијалиштима. Довољно га нема чак ни на швајцарским Алпама. 

С друге стране, Сједињене Америчке Државе суочиле су се са правим леденим добом! Разлог таквим дешавањима струка види у глобалним климатским промјенама. Упозоравају да нас чекају све топлије зиме.

"На жалост, те се прогнозе остварују током ове зиме. Очекивати је свакако да ће крајем зиме бити снијега, на планинама свакако. Али, оно што се дешава данас директно је посљедица глобалних климатских промјена које су условиле повећање температуре и промјену осталих климатских елемената" истиче климатолог Горан Трбић, преноси РТРС.

И наредних дана чека нас топло вријеме, док се захлађење предвиђа тек у другом дијелу јануара. 

Али, ни то неће бити дуго, бар тако кажу метеоролози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана