Томић: Захваљујући помоћи министарства пчелари пребродили тешкоће

Срна
Томић: Захваљујући помоћи министарства пчелари пребродили тешкоће

МИЛИЋИ - Прошла година била је лоша за милићке пчеларе, али су, захваљујући помоћи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локалне заједнице, успјели да преброде тешкоће, рекао је Срни предсједник Удружења пчелара "Матица" у Милићима Марко Томић.

Томић, који је данас изабран за предсједника Удружења пчелара, каже да му је циљ да омасови Удружење и да у наредним годинама добију више пројеката који ће помоћи развој пчеларства на подручју ове општине.

Он је навео да су Удружење пчелара "Матица", општина Милићи и Удружење за развој и афирмацију друштва "Нодас" из Сарајева потписали меморандум о разумијевању чији је циљ развој пчеларства и производња меда на подручју ове локалне заједнице у оквиру пројекта укупне вриједности 80.000 евра, што ће помоћи пчеларима да развију производњу у наредним годинама.

"Ријеч је о великом пројекту у који смо ушли у децембру прошле године. Очекујемо да ће он бити замајац за све пчеларе и оне који желе да нам се придруже и почну производњу меда на овим просторима. То је велики подстрек за нас", поручио је Томић.

Томић је напоменуо да је Удружење мало, али познато у Републици Српској по томе што има четири регистрована репро-центра за производњу матица.

Он је додао да Удружење има четрдесетак чланова, те око 1.500 регистрованих и око 600 нерегистрованих кошница, које нису пријављене у Удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана