Томић: Возућки и борци Озрена међу најхрабријима

Срна
Томић: Возућки и борци Озрена међу најхрабријима

ЗАВИДОВИЋИ - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић поручио је данас у мјесту Стог код Завидовића, гдје је обиљежено 28 година од масовног страдања Возућана, да возућки и борци Озрена спадају међу најхрабрије јер су током цијелог рата били у окружењу.

Томић је указао на слогу учесника Марша "Стазама егзодуса", који су данас дошли да се присјете страдања свог народа.

Он је навео да је данас изузетно тешко организовати одрживи повратак, с обзиром на дугу временску дистанцу, али да то треба омогућити свакоме ко жели да се врати јер нигдје није љепше живјети него у мјесту гдје си се родио.

Осврћући се на актуелну политичку ситуацију, Томић је поручио да Републику Српску треба даље градити, али не по жељама оних који се праве већи пријатељи него што јесу, а својевремено су Србе бомбардовали осиромашеним уранијумом и организовали борбе против њих.

Томић је истакао да, уколико изостану притисци на Републику Српску, може се наћи начин да се са Бошњацима и Хрватима нађе заједничко рјешење за миран живот једних поред других у БиХ, а никако да појединци без мандата Савјета безбједности УН дођу и кроје законе.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Небојша Видаковић, учесник овогодишњег марша, као задатак свих је навео обавезу очувања традиције и сјећање на страдања Срба долином ријеке Криваје и Озрена и њихов прогон са вјековних огњишта од Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, потпомогнути НАТО авијацијом и артиљеријом УНПРОФОР-а.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, који је био у колони учесника марша у оквиру којег су прешли 22 километра од Тумара до Стога, поручио је да је обавеза свих одавање почасти преминулим саборцима у одбрани Републике Српске, као и да култура сјећања буде пренесена на млађе нараштаје.

Када је ријеч о возућком ратишту и стравичним злочинима над Србима, Остојић је навео да је скептичан да ће садашњим правосудним системом налогодавце и извршиоце тих злочина стићи заслужена казна, те навео примјер пресуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина који је побјегао у Турску.

Парох завидовићки Зоран Живковић је пред Спомен-крстом у порти Цркве Светог Ђорђа у Стогу служио парастос страдалим Србима, а код спомен-крста положени су и вијенци.

У мјесту Стог у општини Завидовићи у Федерацији БиХ данас је завршен марш "Стазом егзодуса 2023".

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ал Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања, потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана