Томаш: Прњавор примјер одличне сарадње и суживота

Srna
Томаш: Прњавор примјер одличне сарадње и суживота

ПРЊАВОР- Општина Прњавор је примјер одличне сарадње и суживота три конститутивна народа и 13 различитих националних мањина, од којих су најбројнији Украјинци, рекао је начелник ове општине Дарко Томаш.

Томаш је рекао да на подручју ове локалне заједнице живи више од 1.200 Украјинаца, што је више од 40 одсто Украјинаца у БиХ.

Он је навео да општинска власт има одличну сарадњу са представницима украјинске мањине, због чега је Прњавор право мјесто за разговар о проблемима са којима се данас сусрећу њихови сународници у матичној земљи, као и да ће та сарадња бити још боља захваљујући исказаној подршци предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика таквим односима.

"Ми Украјинце не доживљавамо као националну мањину него као равноправно становништво које овдје живи 132 године. Све вријеме имамо одличну сарадњу и заједнички градимо нашу локалну заједницу", рекао је Томаш.

Предсједавајући Савјета националних мањина БиХ Андрија Сваток рекао је да је данашњи састанак представника републичких институција, општине Прњавор и украјинске заједнице био веома потребан и користан.

"Договорили смо правце даљег дјеловања чиме се показало хумано лице наших народа. Учинићемо све што је у нашој моћи да пружимо помоћ свима којима је она потребна", рекао је Сваток.

Украјински свештеник из Прњавора Орел Закаљук у име украјинске заједнице у БиХ захвалио је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику на иницијативи за састанак и разговор поводом најновијих дешавања у Украјини.

"Разговарали смо о конкретним проблемима и потребама украјинске заједнице и разрадили тактику усмјеравања хуманитарне помоћи народу у ратом захваћеној Украјини", рекао је Закаљук.

Он је изразио увјерење да овај састанак неће имати само апстрактне идеје и закључке, него да ће се успјети конкретно помоћи украјинским удружењима и вјерској заједници како на овим просторима тако и у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана