Током свесрпског сабора бесплатан улаз у установе културе

Танјуг
Током свесрпског сабора бесплатан улаз у установе културе

БЕОГРАД -  Поводом сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска", у наредна три дана  7, 8. и 9. јуна установе културе у престоници биће отворене и бесплатне за посјетиоце, најавили су из Министарства културе.

Сви заинтересовани ће имати прилику да сазнају како су живели Карађорђевићи и Обреновићи, упознају се са Теслом, уживају у дjелима Паје Јовановића или Саве Шумановића, виде славну "Венеру од крпа" или посјете фестивал нитратног филма.

Дjела Паје Јовановића могу се видјети у Народном музеју, али је доступан и цијели његов легат у склопу Музеја града Београда. Са српским генијем можете се упознати у Музеју Николе Тесле, а у Етнографском музеју са "Народном културом Срба у XIX и XX вијеку", која приказује свечане народне ношње из овог периода, као и какво је било становање на селу и у граду.

Разноврсне програме припрема и Историјски музеј, представљајући од прије неколико дана и одежде деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића и њихове круне, а посјетиоце упознаје и са Карађорђевићима и Обреновићима кроз изложбу "Чекајући сталну поставку".

Током сабора Републике Србије и Републике Српске доступне су и три различите изложбе у Музеју примењене уметности, Музеј савремене уметности нуди четири изложбе, Музеј наивне и маргиналне уметности, Музеј позоришне уметности за све љубитеље позоришта.

Такође и Музеј науке и технике за истраживаче, Природњачки музеј за све оне који желе да се нађу у царству боја, мириса и укуса на изложби "Биљка као зачин", али и Музеј афричке умјетности, први и једини музеј у региону искључиво посвећен културама и умјетностима афричког континента.

Југословенска кинотека отвара своја врата за све филмофиле 26. фестивалом нитратног филма.

У Музеју Југославије можете присуствовати серији разговора, предавања и пројекција под називом "Несврстани и културне везе", која тематизује комплексност и вишезначност културних размјена и сарадњи између СФР Југославије и чланица Покрета несврстаних.

Сви заинтересовани могу да посјете и изложбу "Црнотравци градитељи Београда" у оквиру Завода за заштиту споменика културе или Кућу легата и све што она нуди.

Такође, посјетиоцима су бесплатно доступни и Педагошки музеј и 4 библиотеке - Библиотека града Београда, Библиотека "Димитрије Туцовић", Библиотека "Милутин Бојић" и обреновачка Библиотека "Влада Аксентијевић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана