Тинејџери из куће прокоцкају хиљаде марака

Анита Јанковић Речевић
Тинејџери из куће прокоцкају хиљаде марака

БАЊАЛУКА - Модерне технологије и приступ интернету 24 часа омогућавају грађанима да коцкају нон-стоп, без обзира на то гдје се налазили, што је утицало на пораст патолошких коцкара, а стручњаци тврде да зависника све више има и међу дјецом која из куће прокоцкају на десетине хиљада марака.

Дугогодишњи борац против патолошког коцкања и први човјек новосадског центра за едукацију и одвикавање од коцке "Херц тајм" Дејан Станковић каже за "Глас Српске" да младе генерације трагајући за инстант рјешењима која би их преко ноћи учинила богатим све чешће посежу за коцкарским играма. Он истиче да му се за помоћ обраћају многобројни грађани Српске, наводећи да је најмлађа особа имала 15 година.

- Много младића затражи помоћ у 18. години, а када их питам колико дуго коцкају, врло чест одговор буде пет и више година, што је поразно. Због поремећених вредности и система у којем се цени само материјално, они коцкају да би имали више пара, а доступност телефона и интернета им омогућава да то раде нон-стоп. Раније си физички морао отићи до казина или у кладионицу, сада све то може из куће, што је убрзало развој патологије. Имамо родитеље чија су деца направила дуг и по 30.000 КМ коцкајући из своје собе - прича Станковић.

Упозорава да нове генерације већ са 15 година западају у проблем патологије.

- Просечан износ који су људи прокоцкали и који нам се обраћају за помоћ је између 100.000 и 300.000 евра. А имао сам случај момка из Српске који је из фирме свог стрица узео 50.000 КМ, све прокоцкао, због чега је хтио да се убије, јер није видио излаз - прича Станковић.

Због великог интересовања грађана из Српске који су му се обраћали за помоћ Станковић каже да се од прошлог мјесеца у оквиру бањалучког Едукативно-развојног центра "Ника" изводи његов "Херц" програм одвикавања од патолошког коцкања.

Психолог у поменутом центру Данијела Јокановић истиче да их грађани већ позивају, интересују се како изгледа програм, како тече процес одвикавања и колико траје.

- Свијест људи о проблему патолошког коцкања је на ниском нивоу и ми настојимо да људима објаснимо да патолошко коцкање није безобразлук, није фаза, хир, нити егоцентризам и забава, него болест из спектра поремећаја импулса - понашања, класификована од стране Свјетске здравствене организације. Родитељи треба да знају да се старосна граница спушта, да све више младих и дјеце има проблемом те да је зависност све јача и експлозивнија, са огромним рушилачким дејством - каже Јокановићева додавши да се на сајту "улог.ба" и друштвеним мрежама "Херц тајм Бањалука" могу пронаћи корисне информације о проблему коцкања.

Да је коцка све озбиљнији проблем у друштву сматра и бањалучки психолог у Психолошком савјетовалишту "Ипостасис" Бранислава Поповић, гдје такође пружају подршку патолошким коцкарима.

- Иако немам објективне показатеље, из праксе је видљиво да већ дуже вријеме постоји велики број зависника и велика потреба за подршком, како млађим тако и старијим грађанима. Мој утисак је да за ову врсту проблема нема довољно подршке у нашем друштву. Фали нам специјализовани центар, установа или можда неко удружење које би се бавило искључиво том проблематиком гдје би подршка била комплетна, са одређеним програмима - рекла је Поповићева за "Глас" и додала да су њени најмлађи клијенти махом средњошколци, док озбиљне, комплексне проблеме углавном имају зрели људи, у педесетим годинама живота.

Разорене породице

Дејан Станковић наводи да коцка разара многе породице у далеко већем броју него што јавност може да замисли.

- Коцка са собом носи насиље у психичком, физичком, али и економском смислу. Многи продају стан, кућу, све што имају, а помоћ затраже тек када буду на рубу сиромаштва - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана