Тинејџер преминуо од морбила

Анадолија
Тинејџер преминуо од морбила

ЗЕНИЦА - Институту за здравље и безбједност хране Зеница (ИНЗ) пријављен је први смртни случај од морбила на подручју Зеничко-добојског кантона, потврдио је начелник Службе за епидемиологију и хигијену ИНЗ-а Алис Козица.

-Ради се о мушкој особи, рођеној 2006. године из Зенице, хоспитализованој у Кантоналној болници Зеница (КБЗ) - рекао је Козица.

У периоду од 1. јануара до данас, 19. јула ове године, укупан број обољелих од морбила је 1.218, према пристиглим пријавама о заразним болестима на подручју ЗДК. Највише је пријављених у Зеници - 487, Какњу - 443, те Високом - 185. Данас је у овом кантону, надлежно Министарство прогласило епидемију.

-И даље се наставља експоненцијални раст заражавања од морбилла, што значи да једно обољело дијете може да зарази четрдесетеро (40) друге дјеце. За исти период вакцинални обухват циљане добне скупине МРП вакцином на подручју ЗДК износи 37 одсто, док обухват других старосних група (допунске имунизације) износи 46 посто. Да би спријечили епидемију потребно је у сваком насељу настојати да се вакцинише најмање 95 одсто дјеце која нису вакцинисана - истиче Козица.

Из Института за здравље и сигурност хране Зеница поновно су упозорили родитеље да је имунизација једина епидемиолошка мјера за спречавање обољења, те развијање компликација, укључујући смрт од заразне болести.

-Треба користити примјере добре праксе родитеља из других градова Зеничко-добојског кантона који су постигли висок обухват имунизације и на тај начин стекли велики колективни имунитет, те с тога имају и мањи број обољелих - поручују из ИНЗ./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана