Тимови Оружаних снага БиХ испраћени у Турску

Анадолија
Foto: Оружане снаге БиХ

САРАЈЕВО- Јединица привременог састава и тим Оружаних снага Босне и Херцеговине из састава Балканских медицинских снага (БМТФ) испраћени су данас из Рајловца у Републику Турску, с циљем извршења хуманитарне мисије отклањања посљедица у подручјима погођеним земљотресом

Испраћају су присуствовали министар одбране БиХ Зукан Хелез, турски амбасадор у БиХ Садик Бабур Гиргин, начелник Заједничког штаба ОС БиХ генералпуковник Сенад Машовић, замјеник начелника ЗШ ОС БиХ генералмајор Ивица Јеркић, командант Оперативне команде ОС БиХ генералмајор Радован Илић и турски војни аташе у БиХ Мустафа Ситки Татар.

Министар одбране Зукан Хелез захвалио се припадницима Оружаних снага БиХ и њиховим породицама на храбрости и одлучности да се суоче са свим изазовима који их очекују у извршавању ове хумане мисије.

"Поносан сам на вас и на то што имамо могућност да помогнемо жртвама погођеним овом катастрофом пријатељске земље“, поручио је Хелез, те им пожелио срећу и сигуран повратак својим породицама.

Генерал Машовић је поручио припадницима ОС БиХ да чувају првенствено себе и своје животе те да дају максимум на спашавању страдалих, нагласивши да је ово изузетно захтјеван психофизички посао и пожелио срећу у извршавању задатака мисије.

Командир тимова ОС БиХ пуковник Миралем Чанић истакао је да су сви припадници ОС БиХ који иду у ову мисију свјесни ситуације и спремни дати максимум на ублажавању трагичних посљедица.

Јединица привременог састава Оружаних снага БиХ броји десет специјалиста, док тим ОС БиХ из састава Балканских медицинских снага (БМТФ) броји девет медицинских специјалиста.

Јединица привременог састава ОС БиХ ће бити под оперативном контролом надлежне команде Оружаних снага Републике Турске и задатке мисије ће извршавати заједно са припадницима Оружаних снага Републике Турске, док ће медицински тим ОС БиХ дјеловати у саставу мултинационалних Балканских медицинских снага (БМТФ).

Министарство одбране БиХ и ОС БиХ су у сталној координацији са Амбасадом Републике Турске у БиХ, те ће на основу њихових потреба и захтјева пружати потребну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана