Тешић:Бање велики туристички потенцијал

СРНА
Тешић:Бање велики туристички потенцијал

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске започела је значајна финансијска улагања у капацитете бања Мљечаница и Слатина, али и Вилине власи у Вишеграду, изјавио је Срни помоћник министра трговине и туризма Српске Предраг Тешић.

Тешић је истакао да је Влада препознала потенцијал бањског туризма и оцијенио да ће ова улагања допринијети побољшању квалитета услуге, проширењу понуде и у коначници расту броја долазака.

Говорећи о броју посјета и ноћења у бањским центрима у Српској, Тешић је навео да је у прошлој години од укупно 1.036.569 ноћења - 332.187 остварено у бањским центрима /32,05 одсто/.

Од укупног броја остварених ноћења у бањским центрима, око 70 одсто се односило на домаће, а 30 одсто на стране госте.

Када је ријеч о овогодишњим трендовима, Тешић је навео да су у прва три мјесеца остварена укупно 248.023 ноћења, од чега је 74.547 остварено у бањским центрима /око 30 одсто/.

Он је напоменуо да овогодишњи тренд показује да је од укупног броја остварених ноћења у бањским центрима 46.650 ноћења страних туриста, док је 27.897 ноћења домаћих туриста.

"Ови показатељи говоре у прилог томе да бањски центри у Републици Српској све више привлаче госте из иностранства, али и да има простора за додатну промоцију на међународном плану и да су посјете попут недавне Италији одличан начин за промоцију како туристичке понуде, тако и љековитих својстава наших бањских центара", рекао је Тешић.

Тешић је навео и да су за љековита дејства минералних, термалних и термоминералних извора на подручју Републике Српске знали још стари Римљани, а богату традицију у лијечењу разних облика обољења, користећи природне минералне воде, употпунили су касније Турци и Аустроугари, који су на тим локалитетима градили објекте који су и данас дио туристичке понуде Српске.

Тешић је недавно са делегацијом Групације бања, која дјелује при Привредној комори Републике Српске, боравио у тродневној студијској посјети термалним центрима регије Емилија Ромања у Италији.

Уз обилазак бањских центара, делегација Републике Српске одржала је и низ састанака са управама бањских центара, локалних заједница и удружења која дјелују у овој регији, те представили понуду, али и потенцијале за даљи развој бањског туризма у Републици Српској.

Тешић је истакао да је ова студијска посјета одлична прилика за размјену искустава привредних субјеката који послују у сектору бањског туризма, али и за промоцију домаћих капацитета на тржишту Италије и привлачење инвеститора у Српску.

Он је нагласио да Република Српска има око 200 термоминералних извора који могу да привуку потенцијалне инвеститоре, те створе прилику за изградњу нових бањских капацитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана