Тендер федералног МУП-а: Да ли спецификације указују само на један модел телефона

GS
Foto: Freepik

Федерално министарство унутрашњих послова прије неколико дана расписало је тендер за набавку 11 мобилних телефона, а многима је пажњу привукла детаљна спецификација која је наведена у документацији, а која може указивати на само један бренд.

Наиме, према ономе што се може ишчитати из информација које су објављене на порталу Агенције за јавне набавке Босне и Херцеговине, процијењена укупна вриједност уговора без ПДВ-а процијењена је на 34.188 КМ.

Уколико се "завири" у детаљан опис телефона, може се видјети како Федерално министарство унутрашњих послова тражи мобилне телефоне произведене 2023. године са јасно назначеним спецификацијама.

Између осталог, наведеа је тачна висина, ширина, боја као и величина екрана.

Такође, детаљно је наведен и опис који се односи на процесор, интерну меморију те предњу и стражњу камеру.
Уколико се анализирају сви детаљи набавке, може се видјети како је ФМУП у овом случају циљао на само један телефон - иПхоне 15 Про Маx који се савршено уклапа у све детаље набавке.

Тим поводом, контактирали смо и министра унутрашњих послова ФБиХ Раму Исака који нас је у кратком разговору упутио на шефа кабинета те је поручио како се набавкама оваквих уређаја баве нижи нивои у министарству, а не сам министар.

Из ФМУП-а за Кликс.ба је детаљно образложен процес набавке телефона те је појаснио и ко ће користити ове мобилне уређаје.

"Јавна набавка за куповину уређаја расписана је на захтјев основних организационих јединица тј. сектора и темељем подзаконског прописа којим је утврђена основа. Комплетну процедуру јавне набавке која укључује и техничке спецификације израдио је надлежни одред за јавне набавке без сугестија Кабинета министра. Мобилни уређаје ће користити сектори министарства, а не министар и то у сврху обављања службених послова. Посебно истичемо како ће уређаји бити у власништву МУП-а, а не физичких лица те да ће бити кориштени у складу са подзаконским актима", саопштено је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана