“Тему” доноси већи избор и јачу конкуренцију

Анита Јанковић Речевић
“Тему” доноси већи избор и јачу конкуренцију

БАЊАЛУКА - Једна од највећих онлајн продавница у свијету, кинески “Тему” доступна је и шопингхоличарима из БиХ, који из топлине свог дома могу наручити одјећу, обућу, шминку и разне друге дрангулије по цијенама далеко нижим од овдашњих и без плаћања поштарине, што, тврде стручњаци, представља својеврсан изазов за домаће трговце који губе конкурентност, док потрошачи добијају могућност већег избора.

Кинеска компанија “Тему” почетком септембра, без икаквих најава, ушла је на тржиште БиХ, а да имају могућност куповине на тој апликацији грађани су махом сазнали путем друштвених мрежа, јер су засути рекламама наведене интернет платформе.

Шта долазак ове надалеко познате платформе доноси БиХ и да ли су грађани сигурни приликом куповине “Глас” је упитао стручњаке и заштитнике потрошача, који су сумирали добре и лоше стране.

Извршна директорица “еCommerce” асоцијације у БиХ, која се бави унапређењем дигиталног екосистема Белма Агић за “Глас” каже да се “Тему” као релативно млада компанија, основана 2022. године, брзо наметнула као интернет феномен, прво глобално, а сада и у регији Балкана.

- Ради се о онлајн трговини која је у власништву Кинеза и која нуди широк спектар производа по врло повољним цијенама, повезујући потрошаче са милионима трговачких партнера, произвођача и брендова. Дио је “PDD Holdings Inc”, велике кинеске “еCommerce” платформе, која је излистана на америчкој берзи NASDAQ, што пружа одређени ниво транспарентности и регулативе која може уклонити сумње о легитимности. Поред тога “Тему” нуди и програм заштите купаца, који омогућава поврат новца у року од 90 дана, уколико купљени производи не одговара опису - казала је Агићева.

Додала је да ипак постоје одређене бриге у вези са приватношћу података због повезаности са компанијом “Panduduo”, која је раније била на мети критика због питања приватности, због чега корисницима савјетује да користе јаке лозинке, провјеравају рецензије продаваца и опрезно поступају са понудама које се чине превише повољне.

Агићева објашњава да “Тему” није унапријед најављивао свој долазак на тржиште БиХ, што је пракса коју компаније користе да би избјегле ране спекулације и обезбиједиле бољи ефекат изненађења.

- На примјер када је улазио на тржиште САД користили су сличну стратегију без велике најаве, брзо га освајајући захваљујући агресивној цјеновној политици и маркетингу - навела је Агићева.

Осврћући се на могуће бенефите Агићева очекује да ће “Тему” допринијети знатном повећању свијести и повјерењу у онлајн куповину.

- У неким земљама долазак оваквих платформи подстакао је повећање дигиталних трансакција и унапређење логистичких капацитета. Сличан тренд очекујем и у БиХ, гдје би “Тему” могао подстаћи већу употребу онлајн сервиса и модернизацију трговине, што би дугорочно користило, како потрошачима тако и економији. Такође његовим доласком повећао се избор за потрошаче који имају приступ широком асортиману производа по нижим цијенама, а подстиче и конкуренцију, што може довести до боље услуге и нижих цијена код домаћих трговаца - сматра Агићева.

Бесплатна достава за све наруџбе је још један битан аспект, тврди Агићева, јер према истраживању које је спровела асоцијација на чијем је челу, високи трошкови доставе често представљају препреку потрошачима из БиХ када одлучују о онлајн куповини.

С друге стране улазак међународних трговачких платформи у БиХ, наводи Агићева, ствара притисак на локалне трговце да смање марже или иновирају рад да би остали конкурентни.

- Наше тржиште је изразито цјеновно осјетљиво, што додатно појачава овај утицај. Одређена доза забринутости постоји због потенцијално лошијег квалитета производа и то би могло бити подручје гдје домаћи произвођачи имају прилику да се истакну и искористе то као предност - каже Агићева.

Да ће домаћи трговци осјетити негативне посљедице сматра извршна директорица приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић истичући да ће грађани БиХ сада, када имају начин да до одређене робе дођу по знатно нижим цијенама, радије куповати онлајн. Ипак сматра да је требало да потрошачи буду два, три мјесеца раније обавијештени о доласку компаније “Тему”.

- Код нас то званично нико не говори, не каже се ни да ли је добродошао, да ли је забрањен, треба ли бити опрезан при куповини и слично. С друге стране област е-трговине у БиХ потпуно је неуређена те ће бити тешко испратити токове робе и новца - казала је Марићева.

Царина

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу за “Глас” да се царинска процедура увоза све робе, па тако и оне која путем поштанских пакета стиже у земљу, обавља по истим прописима.

- Уколико грађани наручују робу из иностранства од правног лица и плаћају је приликом наруџбе, биће ослобођени увозних дажбина за пакете чија је вриједност до 300 марака. Уколико грађани наруче робу са неке странице на интернету, гдје је линк постављен од физичког лица, износ ослобађања је 90 КМ - навели су у УИО и додали да у случајевима када вриједност робе прелази износ за ослобађање, цариници наручиоца обавијесте о преузимању путем поштанско-царинске декларације.

Наруџба

Белма Агић каже да је с циљем бољег увида у платформу “Тему” обавила наруџбу 13. септембра, са испоруком најављеном између 28. септембра и 12. октобра, што је знатно дуже у односу на рокове које нуде локалне трговине.

- Одлучила сам да лично испробам и искусим процес куповине, а искуство је више него задовољавајуће. Веб страница је интуитивна и једноставна за коришћење, са јасним корацима током цијелог процеса. Добијам редовна обавјештења о статусу наруџбе, што на неки начин појачава повјерење. Нуде атрактивне попусте и промоције, као и приједлоге за комплементарне производе, што обогаћује искуство куповине - додала је Агићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана