Температурне промјене утичу и на здраве и на болесне

Срна
Температурне промјене утичу и на здраве и на болесне

БАЊАЛУКА - Климатске промјене утичу и на здраве и на обољеле, посебно од хроничних болести, због чега се савјетује да се прати биометеоролошка прогноза и поступа у складу са препорукама, изјавила је начелник Службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука Косана Станетић.

Посебно су угрожени хронични болесници, највише обољели од кардиоваскуларних и респираторних болести, као и болесници са менталним обољењима.

Станетићева је навела да нагле температурне промјене тешко подносе и пацијенти обољели од хроничних респираторних болести, као што су бронхијална астма и хронична опструктивна болест плућа, код којих може доћи до погоршања симптома основне болести.

Пацијентима обољелим од менталних поремећаја нагле промјене времена изазивају повећану анксиозност, раздражљивост, депресивност, те лошу концентрацију.

Станетићева је истакла да појединци који немају здравствених тегоба могу осјећати утицај промјена времена у смислу појаве умора, малаксалости, главобоље, раздражљивости и несанице.

-Током топлог времена и изразито повишене температуре ваздуха, да би се организам хладио, долази до ширења крвних судова, што изазива пад крвног притиска праћен омаглицама, несвјестицама и у тежим ситуацијама губитком свијести - појаснила је Станетићева.

Станетићева је напоменула да се обољели од хроничних болести, са симптомима погоршања основне болести, учесталије јављају у амбуланте породичне медицине због тегоба које имају.

Како би био смањен неповољан утицај климатских промјена, Станетићева савјетује прикладно облачење, у складу са тренутном температуром ваздуха.

-У случају изразито високе температуре ваздуха треба смањити боравак на отвореном у току најтоплијег дијела дана, од десет до 17 часова, заштитити главу шеширима или капама, носити наочаре и користе крему за кожу са високим заштитним фактором, поготово на отвореним дијеловима тијела с циљем превенције оболијевања од рака коже - подсјетила је Станетићева.

Нагласила је да је неопходно у организам уносити довољне количине течности, односно око два литра воде дневно, док се савјетује и боравак у природи, осим за пацијенте који имају алергије.

Препоручује се и умјерена физичка активност у природи, али не у току најтоплијег доба дана.

Пацијентима обољелим од хроничних болести савјетује се да редовно користе препоручену континуирану терапију, а у случају потребе за корекцијом дозе лијека да се обавезно консултују са љекаром.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана