Тегелтија уручио Форти дигитални квалификовани потпис

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Зоран Тегелтија уручио је данас дигитални квалификовани потпис УИО министру комуникација и транспорта у Савјету министара Едину Форти како би до 1. фебруара или до краја марта сви порески обвезници пријаве подносили и потписивали на овај начин.

Тегелтија је рекао да је УИО заинтересована за све облике сарадње са грађанима како би сви процеси били дигатилизовани, те би тако штедили вријеме и имали већу безбједност у размјени података.

Он је појаснио да се кроз дигитализацију смањују процеси, наводећи примјер ако би скратили транспорт робе од складишта до купца за три часа, исто је као и да се тој роби смањи царина за два одсто.

Према његовим ријечима, Управа је спремна да смањи процесе и омогући боље услове и појефтињење робе, као и размјену података

Тегелтија је истакао да је циљ Управе да сви са којима раде не губе вријеме непотребно на оно што могу брже и једноставније урадити.

“Очекујемо подршку од Савјета министара за процес дигитализације који се мора дефинисати и кроз буџете”, рекао је Тегелтија и додао да је Управа 2021. године добила овлаштење да буде овлаштени издавач ових сертификата, након чега је завршен велики посао и сада се ради на њиховом издавању и за мале пореске обвезнике.

Тегелтија је захвалио Форти што је био спреман да буде примјер овога процеса и да буде партнер заједно са УИО.

Форто је истакао да дигитализација није фраза, те истакао како од данас више ниједан папир неће потписати у свом министарству, а нада се да ће се у току године моћи све рјешавати преко веба и телефона и неће бити потребна ни картица ни читач као сада.

“Ово је велики искорак за БиХ, јер то ради цијела Европа, а Србија је један од предводника у регији”, рекао је Форто и додао да је ово почетак дигиталне одисеје и позвап све да се прикључе напору да се, тамо гђе је могуће, одрекну прикупљања непотребних папира.

Форто је навео да ће у Кантону Сарајево бити донесен закон који ће наредити свим кантоналним установама да се на овај начин прикључе дигиталној трансформацији.

Помоћник директора УИО Свјетлана Перковић истакла је да сви порески обвезници који до сада нису предали захтјев за електронско пословање, то могу да ураде до 31. јануара, јер ће УИО онда морати да примијени одређене санкције за оне који то нису урадили.

Она је позвала све обвезнике индиректних пореза, који то нису урадили, да поднесу захтјев за дигиталну картицу, јер неће моћи предати фебруарску ПДВ пријаву класичним путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана