Тегелтија: Планирана наплата већа од 11 милијарди KM

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија изјавио је у интервјуу Срни да је за ову годину планирана наплата већа од 11 милијарди КМ прихода од индиректних пореза и да садашњи показатељи потврђују да је то могуће остварити.

- У јулу и августу смо остварили приходе на мјесечном нивоу који су већи од једне милијарде КМ. Ако погледамо осам мјесеци ове године, наплаћено је више од 7,5 милијарди КМ или 8,5 одсто више него у истом периоду лани. Са овим данима септембра пређен је износ од осам милијарди КМ - навео је Тегелтија.

Он је напоменуо да су у прошлој години наплаћени приходи били већи од 10 милијарди КМ, што је први пут од успостављања УИО.

Тегелтија је указао да на наплату прихода утиче више фактора, међу којим је основни услов - ниво привредне активности, затим пореска дисциплина, те квалитет рада институција које се баве прикупљањем прихода и измјена пореских прописа, при чему они о наплати пореза на додату вриједност /ПДВ/ у БиХ нису мијењани од успостављања те врсте пореза.

- Не можемо рећи да ниво привредне активности позитивно дјелује на наплату прихода, јер индустријска производња у БиХ, као и неки други параметри нису на очекиваним нивоима и свјесни смо тога уназад двије до три године - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да су у УИО задовољни односом пореских обвезника према измиривању ПДВ-а.

- Увијек постоји одређени број пореских обвезника који су склони преварама и шверцу, али највећи дио њих врло уредно извршава своје обавезе по основу ПДВ-а. Наравно и да на пореску дисциплину утиче и рад контролних органа, а наше превентивне котроле и рад доводе до пореске дисциплине - навео је Тегелтија.

Он је рекао да УИО не утиче на расподјелу средстава од прикупљених прихода, нити на њихову потрошњу, већ их прикупља на дневном нивоу и исти дан се новац додјељује Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, који га троше у складу са својим одлукама.

ЗА ОСАМ МЈЕСЕЦИ ПОВРАТ ПДВ-а 1,28 МИЛИЈАРДИ КМ

Осврћући се на поврат ПДВ-а, Тегелтија је навео да је за осам мјесеци ове године враћено 1,28 милијарди КМ по том основу и да то право имају привредни субјекти након извршеног извоза робе или услуга.

- То у апсолутном износу значи много, али ако се погледа у релативном износу враћено је 5,8 одсто средстава мање него у истом прошлогодишњем периоду. То одсликава ситуацију шта се дешава са извозом, који је мањи за више од шест одсто него у упоредном прошлогодишњем периоду - појаснио је Тегелтија.

КРИВИЧНИМ ДЈЕЛИМА НАСТАЛА ШТЕТА ОД 10,9 МИЛИОНА КМ

Тегелтија је навео да је за осам мјесеци ове године УИО надлежним тужилаштвима поднио 34 извјештаја о почињеним кривичним дјелима којим је направљена штета од 10,9 милиона КМ.

Према његовим ријечима, ту су кључне пореске утаје и незаконити промет акцизних производа, гдје доминирају дуванске прерађевине.

Тегелтија је навео да су ту још и дјела која спадају у зону прекршаја, као и да се кријумчарена роба привремено одузима до окончања цијелог процеса.

- То је свакодневница у нашем послу. Тиме се баве цариници, али и наше службе као што је Одсјек за спречавање кријумчарења - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је спречавање кријумчарења робе међу основним циљевима УИО.

- Једноставно, неким појединицима не можете да кажете да је то недозвољена радња и онда смо принуђени да то процесуирамо код надлежних правосудних институција - указао је Тегелтија.

ДНЕВНО СЕ РАСПОРЕДИ 90 ОДСТО СРЕДСТАВА ОД ПУТАРИНЕ

Тегелтија је рекао да на рачунима средстава за изградњу ауто-путева лежи нераспоређено 279 милиона КМ.

- УИО на дневној основи наплаћује ту путарину и приходи се у просјеку /мјесечно/крећу од 35 до 40 милиона КМ, што годишње достигне до 400 милиона КМ. Прошле године смо наплатили 423 милиона КМ, а за осам мјесеци ове године 324 милиона КМ - навео је Тегелтија.

Он је напоменуо да УИО сваки дан на дневној основи распореди 90 одсто прикупљених средстава, а 10 одсто стоји на рачуну до доношења коначне одлуке о расподјели, коју доноси Управни одбор УИО.

Тегелтија је додао да пет и по година није донесена одлука о расподјели тих резерви и да се тако дошло до износа од 279 милиона КМ.

- За то вријеме Управа је наплатила више од 2,5 милијарди КМ тих средстава. Распоређено је 2,5 милијарди КМ и сада се прави проблем око тих 279 милиона КМ. Није проблем само износ, већ и период у којем се налазе та средства - навео је Тегелтија и истакао да се нада да ће постојати спремност за доношење те одлуке, будући да се предузећа која се баве изградњом ауто-путева сусрећу са проблемом ликвидности.

Он је рекао да, ако се узме у обзир да у просјеку 40 милиона КМ тих средстава остане на рачуну и да је износ који је још 2019. године прикупљен и даље на рачуну, свако може процијенити колико тај новац губи на вриједности због инфлације и промјене цијена.

СВИ ПОДРЖАВАЈУ ОСЛОБАЂАЊЕ ОД ПДВ-а ЗА ПРВУ НЕКРЕТНИНУ

Тегелтија је истакао да приједлог за измјену Закона о ПДВ-у којим је предвиђено да се ова врста пореза не плаћа при куповини прве некретнине представља прву иницијативу за коју је дато позитивно мишљење откако је на челу УИО.

- У складу са нашим позитивним мишљењем, ми смо и креирали текст тог закона и доставили Управном одбору УИО, који даље покреће иницијативу. За сада сви подржавају ту иницијативу. Мислим да бисмо до краја године могли имати текст тог закона, који ће проћи потребне процедуре, а у наредној години и његову примјену - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да је већина иницијатива које су долазиле за измјену ПДВ-а у вези са смањењем стопе за одређене групе производа или укидања те врсте пореза за поједине производе оцијењена као лоша за макростабилност БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана