Татић: Послодавци треба да улажу у едукацију радника

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА- Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма Републике Српске Жељко Татић рекао је Срни да послодавци у овим секторима имају све више проблема са недостатком квалитетних и квалификованих радника, због чега је неопходно улагање у њихову едукацију јер то сигурно доноси добит.

 

"Свима је дозвољено да раде у угоститељству, па и онима који нису успјели да заврше неки факултет и баве се послом за који нису школовани", рекао је Татић.

Он је указао и да је регулисано да у ресторанима и хотелима може да ради само школован кадар али да се то не примјењује.

Татић је истакао да угоститељство од прије 20 или 30 година није исто, већ је напредовало и да би се подигао ниво квалитета услуге послодавац мора да уложи у своје раднике јер је то сигурна добит.

Према његовим ријечима, није само рјешење у повећању плата већ у сигурности људи.

"Још много људи није пријављено на пуни износ плате због чега и одлазе у Хрватску, Словенију, Аустрију и Њемачку гдје је то регулисано", рекао је Татић.

Татић је навео да о томе треба разговарати, те додао да су у Удружењу већ предлагали да се смање намети на послодавце како би могли да пријаве раднике на пуни износ.

"Током празника биће више посла и надам се да ће послодавци испоштовати раднике, да ће бити награђени јер ако има посла сви ће имати користи - и држава и радници и грађани", каже Татић.

Када је ријеч зарадама у угоститељству, Татић је навео да плата конобара није испод 1.000 КМ, а да је плата кувара од 1.500 КМ па навише. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана