Тамара спасава унесрећене од Уганде до Бањалуке

Маријана Миљић Бјеловук
Тамара спасава унесрећене од Уганде до Бањалуке

БАЊАЛУКА - Градња и обнова кућа старим и изнемоглим, обезбјеђење оброка за гладне, али и копање бунара како би дјеца у Уганди имала питку воду само су неки од подухвата Тамаре Мисирлић из Врања која се хуманитарним радом бави од своје 16. године.

Ова млада дјевојка поријеклом са Косова и Метохије, која са оправдањем носи епитет најплеменитијег срца у Србији, идуће седмице први пут стиже да помогне и својим сународницима са ове стране Дрине. 

И неће се ту зауставити, наставиће да помаже како угроженима у Србији, тако и Српској, на Космету, али и изван региона. 

- Долазимо идуће седмице у Бањалуку да помогнемо дечаку који је на респиратору. Његова мама нас је замолила за помоћ. Такође, помоћи ћемо и многим породицама, у сарадњи са пријатељима из удружења “Крајишник”. Имали смо пуно лепих сарадњи са њима у Србији и сада се пружила прилика да проширимо рад и у БиХ. Наша помоћ се односи на пружање медицинске помоћи, финансијске подршке и других неопходних ресурса како бисмо олакшали њихове тренутне потребе - испричала је “Гласу Српске” Тамара. 

Наводи да ће, када је у питању хуманитарни рад, то бити њен први долазак у Бањалуку, али и наглашава да се на томе неће све завршити. 

- Много породица из Републике Српске контактира с нама и верујем да ће ово бити један леп почетак - наводи Тамара, која се хуманитарним радом бави протеклих пет година, те је за то вријеме са својим тимом људи збринула чак више од 200 породица. 

A person feeding a childDescription automatically generated

Отишла је корак даље те, док многи млади њених година излазе и проводе се, она је са 18 година основала фондацију, која носи назив по њеном имену и презимену.

 - У почетку сам људима помагала уз помоћ породице, пријатеља, кумова, сада је у свему овоме много људи укључено. Тренутно имамо шест активних пројеката широм Србије  - испричала нам је Тамара. 

Људе којима је помогла никада неће заборавити, те их и данас радо посјећује и разговара с њима о свим недаћама с којима се сусрећу, али неки од њих су оставили снажан утисак на њу. 

- Највећи утисак на мене оставио је дека Миле, који је живео без струје и воде са мишевима. Његову кућу смо реновирали за две недеље и водили га на лечење. Сада је добро и срећан је у новој кући. Такође, и сестре Димитров које су спавале у истој просторији са овцама. За њих смо изградили потпуно нову кућу за мање од два месеца - исприча је поносна Тамара. 

A person standing next to a water pumpDescription automatically generated

Она је са својим тимом људи, међу којима је био и њен суграђанин из Врања и такође велики хуманитарац Марко Николић, недавно копала бунаре у Уганди како би тамошње становништво имало питку воду. 

- Наш одлазак у Уганду поводом изградње бунара за децу која немају приступ води био је изузетно емотиван. Боравили смо тамо десет дана, током којих смо изградили три бунара, чиме смо омогућили чисту воду за неколико стотина деце и њихових породица. Све време смо провели са децом, кували са њима, играли, певали, куповали им гардеробу, обућу, лекове - присјећа се Тамара. 

Са тугом у гласу наводи и да дјеца у Уганди живе у екстремно тешким условима,  те да пиринач једу само за празнике.

- Иначе се хране природним плодовима, немају кревете, спавају на земљи. Заиста смо видели страшне призоре и све то је подсетник колико тога имамо у животу и колико треба да будемо срећни и задовољни оним што имамо. Наша мисија постаје још успешнија јер смо успели да подигнемо свест људи. Трудили смо се да што више делимо тренутке нашег рада и мисије са нашим пратиоцима, чиме смо инспирисали и многе блиске људе да промене свој поглед на свет. Верујем да ће сада много више ценити оно што имамо - наводи Тамара и наглашава да су такође овим примјером показали да је Србија земља великих људи, а на крају су као симбол тога бунари офарбани црвеном, плавом и бијелом бојом, односно бојама заставе Србије. 

A group of people sitting on a blanket wavingDescription automatically generated

Тамара је прије двије године основала и своју школу спорта “Змај” и тиме остварила свој сан из дјетињства.

- Каратеом се бавим већ 17 година, била сам и члан репрезентације. Положила сам и испит за судију и после много успеха у каратеу, сада преносим своје знање деци. Могу слободно да кажем да ме рад с њима растерети и деца ми дају снаге за нове идеје - испричала је Тамара, која поред свих поменутих активности студира и на два факултета и то на Правном у Косовској Митровици и Економском факултету у Нишу. 

Открила нам је и да би, иако је већ затрпана бројним обавезама, вољела да у будућности ради у области права. 
Ова млада дјевојка, која је поријеклом са Космета, наводи да управо ту чињеницу изузетно поштује и цијени.

- Због љубави према свом пореклу и корену основала сам Удружење патриота Србије “Душан Силни”. Увек се радо враћам на Косово, ту осећам припадност, тамо су моји људи који ме увек изванредно дочекају - наводи нам Тамара.

Подсјећа и да су управо недавно имали велики Васкршњи пројекат на Косову и Метохији, гдје се дружила са својим сународницима неколико дана.

- То је за мене било јако емотивно и нешто што ми пуно значи - закључила је Тамара.

A person in a white dressDescription automatically generated

Награде 

Тамара Мисирлић и Марко Николић добитници су плакете “Вечерњих новости” у њиховој традиционалној акцији “Најплеменитији подвиг године”. Тамара је признање добила 2021. године због низа хуманитарних акција у којима је збринула бројне породице у Пчињском округу. 

Николић, такође Врањанац, трчао је кроз пустињу Марока 1.420 километара да би сакупио новац за лијечење тешко болесног петогодишњег Максима Миленковића из Ниша. О добитницима је те године одлучивао специјални жири “Вечерњих новости” предвођен академиком Матијом Бећковићем. 

Љубав према каратеу 

Тамара Мисирлић је и државни репрезентативац у каратеу у конкуренцији од 16 до 20 година те носилац црног појаса. Карате је почела да тренира са три и по године и иза ње су бројна државна и европска такмичења, али и свјетска првенства. Тамару до сада краси више од 300 освојених медаља са разних такмичења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана