Тајне пацијената “под кључем”: Ко може приступити подацима у ИЗИС-у

Анита Јанковић Речевић
Тајне пацијената “под кључем”: Ко може приступити подацима у ИЗИС-у

БАЊАЛУКА - Пацијенти који страхују да ће њихове дијагнозе с примјеном Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) бити доступне свим медицинским радницима не би требало да брину јер се приликом креирања новог програма строго водило рачуна о заштити личних података.

Пацијенти с одређеним дијагнозама, попут оних о заразним полним болестима и психичким обољењима, плаше се да ће нови софтвер “открити” њихове тајне свим медицинарима који раде у новом програму, али у Фонду здравственог осигурања РС увјеравају да су лични подаци грађана у оквиру ИЗИС-а, који је имплементиран у свим јавним здравственим установама, у потпуности безбједни.

- Приликом израде и реализације пројекта посебно се водило рачуна управо о безбједности личних података грађана. Све законске обавезе које се односе на заштиту личних података су испоштоване и оне су саставни дио уговора којег смо потписали с компанијама које раде на реализацији овог система - кажу у Фонду.

Појашњавају да су сви учесници у овом пројекту дужни да се придржавају политике безбједности ИЗИС-а чија је сврха да се успостави стандард и одреде смјернице за заштиту информација унутар програма од разних пријетњи као и да обезбиједи континуитет пословања. 

- Политика безбједности односи се на све здравствене установе, извођаче, консултанте, привремено запослене, подизвођаче или било која трећа лица с којима здравствене установе, организације и институције у саставу ИЗИС-а имају било какву пословну сарадњу. Такође, у вези са заштитом личних података у оквиру организовања ИЗИС-а консултовали смо и Агенцију за заштиту личних података БиХ - рекли су у Фонду.

Напомињу и да у здравственим установама немају сви запослени приступ картону пацијената, наглашавајући да појединим подацима осигураника не могу приступити ни медицинске сестре већ искључиво породични љекари.

- Право на податке, демографске и медицинске има изабрани доктор породичне медицине. Даља права у процесу лијечења, на наведене податке, има надлежна установа и доктор унутар установе у коју је пацијент упућен и то на основу важеће и активне електронске упутнице - појаснили су у Фонду здравства.

Специјалиста психијатрије у Центру за ментално здравље Дома здравља у Бањалуци Жељка Штрбац објашњава да љекари у апликацији ИЗИС имају могућност да у медицински електронски картон пацијента унесу све податке који њима значе, а које нико други не смије и не може да чита.

-  Будући да лијечимо врло осјетљиву популацију грађана ти подаци су видљиви нама, сарадницима у Центру за ментално здравље, јер се наши пацијенти тимски сагледавају. С њима раде и психијатри, психолози, као и социјални радници, али постоји апсолутна заштита података “који иду напоље”. Тако се поштује правило наше струке, а то је та повјерљивост и чување интиме пацијента - навела је Штрбац.

Она је додала да у самом програму постоји неколико нивоа заштите.

- Када напишемо налаз и мишљење ми управо захваљујући тим дефинисаним нивоима заштите можемо да одредимо колико ће тај налаз бити транспарентан, како самим пацијентима, тако и породичном доктору - истакла је Штрбац.

Сервер

У Фонду здравства кажу да је сервер с базом података о осигураницима смјештен код њих те да су они власник, а да компаније које су радиле израду немају приступ личним подацима осигураника.

- Добављач је обавезан да нам испоручи изворни код за све софтверске компоненте и подсистеме ИЗИС-а. Обезбијеђена је и резервна локација сервера у нашој филијали у Бијељини, те у случају да из било ког разлога сервер у Бањалуци не функционише, покренуо би се резервни - наводе у Фонду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана