Свјетски дан борбе против трговине људима: Готово све потенцијалне жртве дјеца

Анадолија
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - У БиХ је у 2021. години идентификовано укупно 57 потенцијалних жртава трговине људима, од којих је 54 малољетно.

Дјеца се најчешће екплоатишу у сврху просјачења, те су у 2021. години од укупног броја потенцијалних жртава евидентирана 54 случаја присилног просјачења, један случај присилног брака у комбинацији са просјачењем, један случај сексуалног искориштавања и један случај других облика трговине људима.

Стручњаци за заштиту дјеце брину да би стварно стање могло бити пуно горе и да бројке не одражавају стварни опсег проблема због недовољног пријављивања и релативне невидљивости случајева попут присилног дјечијег рада, просјачења и присилних бракова.

"Када је ријеч о статистици, ријеч је само о дјеци чији су предмети дошли до суда", казала је Санела Баљак, чланица Мобилног идентификацијског тима Кантона Сарајево, задуженог за проактивну идентификацију потенцијалних случајева искориштавања дјеце, укључујући присилно просјачење.

"У БиХ је сасвим уобичајено видјети дјецу како пролазнике моле за новац. Грађани, међутим, не знају да давањем новца директно подржавају организирани криминал који ову дјецу лишава основних људских права. У већини случајева ова дјеца у школу не иду никако или нередовно, и често су жртве тешког физичког кажњавања", изјавила је Лариса Клепац, директорица невладине организације Wорлд Висион БиХ.

Поводом Свјетског дана борбе против трговине људима, World Vision  БиХ апелира на грађане да дјеци на улици не дају новац. Правилна реакција на просјачење и сумњу на било који облик злоупотребе је пријава полицији на број 122.

"Спречавање и процесуирање искориштавања дјеце морална је и законска обавеза свих нас. Важно је да сваки појединац, када види дијете које је изложено једном од облика искориштавања као што је просјачење, реагује и пријави надлежним органима, а да систем даље преузима случај", изјавила је Драгана Булић, водитељица Сектора за партнерства у организацији World Vision  БиХ.

Дјелујући кроз два комплементарна пројекта, уз подршку Државног секретаријата Сједињених Америчких Држава и Њемачке агенције за међународни развој (GIZ) који у БиХ дјелује у име Њемачког министарства за економску сарадњу и развој, World Vision  БиХ је са партнерима на локалном нивоу удружењем Земља дјеце у БиХ и Ромским информативним центром Кали Сара креирао мултисекторски приступ који доприноси рјешавању овог недовољно видљивог проблема.

У сарадњи са партнерима, World Vision БиХ ради на оснаживању институција и њихових представника како би адекватно одговорили на потенцијалне случајеве трговине људима, заштитили жртве и процесуирали починиоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана