Свиње држане непрописно на 25 имања у Бијељини

Срна
Foto: Илустрација

БАНЈАЛУКА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је данас да је Републичка ветеринарска инспекција извршила ванредну контролу поштовања мјера које је Министарство донијело с циљем сузбијања ширења афричке куге свиња и да су на 25 имања затечене свиње које су држане супротно изреченим мјерама, те оштро осудило саопштење Градске управе Бијељина у којем је критикован рад републичких инспектора у Семберији.

У тренутку када имамо огромне економске губитке од афричке куге свиња, директну штету од преко 25 милиона КМ и када Влада Српске чини све да исплати свима одштету, Градска управа Бијељина бави се политикантством и критикује рад ветеринарских инспектора, иако је акција спровођења инспекцијског надзора раније најављена, наведено је из Министарства.

“Да ли је Градска управа Бијељина спремна да сноси штету која ће настати уколико дође до ширења вируса афричке куге свиња У томе им се, нажалост, придружују поједини произвођачи који и даље не схватају озбиљност ситуације, те поред забране усељавања свиња на имања на којима се појавила афричка куга усељавају животиње без познатог поријекла и на тај начин доприносе ширењу ове болести”, наведено је у саопштењу и оцијењено да упућене критике нису добронамјерне.

Из Министарства су истакли да су свима који су прекршили мјере и поступили супротно рјешењу о забрани усељавања издати прекршајни налози од Републичке ветеринарске инспекције.

“Овдје се ради о свињама које су необиљежене, без поријекла и без иједног документа, што јасно говори да су животиње набављене илегално. До сада је исконтролисано 210 имања и на 25 имања су затечене свиње супротно мјерама сузбијања заразних болести, те издате одговарајуће мјере од стране инспекције”, наведено је у саопштењу.

Републичка ветеринарска инспекција изрекла је мјере стављања у карантин 45 дана, наведене животиње морају да се обиљеже, по истеку 45 дана мора да им се извади крв на присуство антитијела, а надлежни ветеринар да достави потврду о здравственом стању животиња по истеку 45 дана карантина, истакли су из ресорног министарства.

“Ако се Градска управа Бијељина противи раду инспекције да ли то значи да Градска управа жели, као и прије самог избијања афричке куге свиња, да прикрива шверц, држање свиња на црно и ширење болести”, упитали су из Министарства.

Из Министарства пољопривреде су указали да је и градска ветеринарска инспекција затекла свиње на око 20 имања и да ће и они издати мјере као и републичка инспекција, те поставили питање да ли се овај апел бијељинских власти односи и на градску инспекцију

“Апелујемо да свако ради свој посао, у оквиру својих надлежности, јер циљ свима треба бити исти, а то је сузбијање вируса афричке куге свиња”, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана