Светосавски бал први пут у престижној Хофбург дворани

М. В.
Светосавски бал први пут у престижној Хофбург дворани

БЕЧ - Традиционални Светосавски бал српске заједнице у Бечу биће одржан 10. фебруара, први пут у престижној Хофбург дворани, и то чак у шест свечаних просторија, укључујући и чаробну церемонијалну салу, што цијелом догађају додатно даје на ексклузивности.

Традиција стара 160 година кроз историју је прекидана само силом неприлика, каква је била и двогодишња пандемија, а ове године обнавља се у духу културе и умјетности. Беч, као једини град на свијету који је очувао активну балску сезону, од новембра до фебруара, истовремено је и дом великој популацији српске заједнице, као и другим народима с Балкана који га обогаћују својим културним насљеђем.

Светосавски бал је мост између традиционалног и модерног, европског и балканског, формалног и разиграног. Управо овај спој хабзбуршке високе културе и богатог балканског духа осјетиће се на Светосавском балу, 24. по реду. Потврдио је то за “Глас Српске” Никола Осмокровић, члан “Српског центра” у Бечу који организује ову манифестацију.

- На манифестацији ће учествовати више од 200 уметника, уз присуство 1.500 званица и тако заједно представити најбоље од актуелне српске културно-уметничке сцене. На балу ће бити микс балканског духа и наших игара заједно са аустријском музиком. Покушаћемо да на најбољи начин прикажемо нашу српску културу - рекао је Осмокровић.

Пуних шест сати најквалитетнијег сценског програма обиљежиће и балет Народног позоришта у Београду, симфонијски оркестар и хор “Бинички”, “Макао бенд”, Борис Режак, некадашња представница Србије на “Евровизији” Бојана Стаменов, оперска умјетница Ђурђица Гојковић и многи други.

Захваљујући разноврсном програму на Светосавском балу плесаће се валцер, али и играти наше старе градске игре, оперске арије и афирмисати савремена поп музика.

У удружењу “Српски центар” у Бечу објашњавају да су уз испоштован “дрес код” на Светосавски бал добродошли сви заинтересовани.

Карте се могу купити путем сајта www.savaball.at  гдје се налазе све информације о догађају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана