Светом литургијом почело обиљежавање 81 године од страдања Срба из Ивањске и Пискавице

Срна
Светом литургијом почело обиљежавање 81 године од страдања Срба из Ивањске и Пискавице

БАЊАЛУКА – Светом литургијом у Храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју почело је обиљежавање 81 године од страдања Срба из Ивањске и Пискавице

Усташе су у селима Ивањска и Пискавице 5. и 12. фебруара 1942. године на најбруталнији начин убиле око 600 српских цивила, међу којима је било више од 170 дјеце.

Слободан Радуљ, предсједник Скупштине Удружења грађана “Козара” које је организатор овог догађаја, каже да су извршиоци овог злочина исти они који су 7. фебруара 1942. године извршили покољ над више од 2.300 Срба у селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Зоран Милаковић из овог удружења је рекао да се о овом злочину ћутало скоро 70 година, али да то више није случај, указујући да се мора јавно говорити о томе како би млади нараштаји знали шта се дешавало њиховим прецима.

Милаковић Он је навео да су убијени цивили сахрањени по својим двориштима, тако да није било заједничког спомен-обиљежја, те да је прије двије године покренута иницијатива да се изгради пригодан споменик са именима свих побијених.

Милаковић је испричао да је овај покољ преживио његов отац, а усташе су му убиле два брата, двије снахе и њихових петоро дјеце.

Он је додао да су након три дана његовог оца усташе ухапсиле и одвеле у логор Стару Градишку, а потом у Јастребарско.

"Он је те логоре преживио, као и касније ропство у Њемачкој", додао је Милаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана