Шверцовани прасићи темпирана бомба

Данијела Бајић
Шверцовани прасићи темпирана бомба

БАЊАЛУКА - Појава афричке куге у окружењу унијела је страх и немир међу фармере у Српској, јер прасићи, које шверцери у БиХ довозе за клање, на крају, тврде домаћи узгајивачи свиња, без карантина завршавају на фармама, међу осталом стоком.

Афричка куга свиња је обољење узроковано вирусом од којег оболијевају домаће и дивље свиње, а само једна заражена животиња, кажу фармери, у року од 24 часа може да зарази читаво подручје БиХ.

Болест се, истичу, може пренијети директним контактом између здравих и заражених свиња или индиректно путем производа заражених свиња или преко возила, одјеће и другог материјала који је био у контакту са зараженим свињама.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић истакао је за "Глас Српске" да овај вирус свакодневно пријети.

- Посљедњих мјесеци у БиХ долазе шлепери прасића из иностранства који се на граничним прелазима приказују као да иду у кланицу, што не подлијеже прелевманима и таксама, чиме је мања основа за ПДВ. Тако по прасету, које на крају ипак заврши на фарми, појединци "уштеде" 50 КМ, а при томе, што је најопасније, не иду у карантин - тврди Маљчић.

Додао је да прасиће увозе из земаља Европске уније, између осталог, Холандије и Њемачке, гдје је тренутно у поједеним регијама присутна афричка куга.

- То је велики ризик за нас, јер ако се појави код једног фармера, угрожен је читав систем произвођача и долазимо на црну листу, као и сви други код којих је на фармама била присутна афричка куга, које се тешко ријешити - рекао је Маљчић.

Као примјер је навео Шпанију која се афричке куге рјешавала 20 и кусур година, као и Кину, најразвијенију земљу свијета, која не може стати у крај тој болести свиња.

- Појединци нас због ситног профитерства страховито угрожавају, јер у случају појаве афричке куге штета је огромна, како за буџете тако и по здравље грађана. На овај проблем смо указивали свим инспекцијама и Канцеларији за ветеринарство, али на одговор и даље чекамо - истакао је Маљчић.

Према његовим ријечима једина заштита од ширења афричке куге је превентива, односно контрола увоза, јер вакцина за то још не постоји.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су свјесни ризика који пријети те као надлежни орган прате ситуацију у окружењу и у складу са тим поступају.

- С циљем координације свих превентивних активности у вези са потенцијалном опасношћу од појаве болести афричке куге свиња већ смо предузели одређене мјере - казали су у министарству, апелујући на фармере да с циљем спречавања уношења и ширења вируса на својим имањима редовно спроводе превентивне биосигурносне мјере.

Одговоре из Канцеларије за ветеринарство БиХ до завршетка овог броја нисмо добили.

Цијена

Мишо Маљчић казао је да килограм живе ваге прасића износи око седам КМ без ПДВ-а.

- Товне свиње се крећу по 4,50 КМ по килограму без ПДВ-а. То је прихватљива цијена у односу на раније - казао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана