Шведска спроводи мапирање загађивача у БиХ

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО - Шведска агенција за заштиту околине (СЕПА) објавила је први дио опсежног тродјелног истраживања загађивача ваздуха у БиХ, којим ће се процијенити које су загађујуће материје присутне у ваздуху, одакле долазе и гдје се шире.

Истраживање се реализује у оквиру трогодишњег пројекта ИМПАК (IMPAQ), који се бави различитим аспектима загађења ваздуха у БиХ, саопштено је из ове агенције.

Студија је рађена у сарадњи са Шведским институтом за метеорологију и хидрологију, хидрометеоролошким заводима Републике Српске и Федерације БиХ, те Заводом за јавно здравство из Београда.

Прва студија, такозвана студија расподјеле извора загађења, гдје се лебдеће честице у ваздуху прикупљају, а затим пажљивом хемијском анализом и накнадним компјутерским моделирањем приписују специфичним изворима емисија, спроведена је за шест градова у БиХ током зиме 2020-2021. године, и то за Сарајево, Зеницу, Тузлу, Бањалуку, Брод и Бијељину.

Резултати потврђују неколико важних, раније изнијетих претпоставки, као рецимо да сагоријевање биомасе (сагоријевање дрвета и пелета, типично за гријање домаћинстава) представља висок удио у укупном загађењу, док нека нова сазнања захтијевају даља испитивања, наводе из ове агенције.

У шест градова, гдје су рађена мјерења, удио загађења поријеклом из биомасе креће се између 20 и 35 одсто, а истиче се раније изнесена претпоставка да сектор домаћинства генерално доприноси високом удјелу загађењу ваздуха у земљи.

"Студије расподјеле извора загађења користе мјерења урађена током зимских мјесеци када су концентрације загађивача ваздуха највеће. Ово се ради како би имали што је више могуће лебдећих честица за хемијску анализу и израду компјутерских модела, те да се испита стање загађења када је оно најопасније по здравље људи, што је током зиме у БиХ", рекао је Кристијан Силвер, експерт за квалитет ваздуха при СЕПА за ИМПАК пројекат.

Удио загађења поријеклом из моторних возила јасно је изолован у Тузли, укључујући и издувне и неиздувне емисије.

У Сарајеву допринос саобраћаја се мијеша са другим сагоријевањима фосилних горива проучаваним у студији.

Удио саобраћајног загађења у ова два града може се са сигурношћу процијенити на 15 до 20 одсто.

У остала четири града још је теже идентификовати ниво утицаја саобраћаја у односу на утицај осталих фосилних горива на загађење.

Скоро 10 одсто загађења током протекле зиме у четири града, Сарајеву, Бањалуци, Тузли и Зеници долазило је од локалних, повремених догађаја као што је спаљивање отпада и слично.

Још двије студије ће бити објављене прије љета 2022.године.

Друга студија ће бити побољшање катастра загађивача у ових шест градова, те накнадно моделирање дисперзије загађења за Сарајево и Бањалуку.

"Катастар загађивача подразумијева састављање свих доступних информација о изворима емисија који постоје, нпр. велика индустријска постројења или електране, те података о томе колико загађујућих материја испуштају у ваздух", рекао је Силвер.

Трећа и коначна студија биће још једна студија расподјеле извора са прецизним мјерењима током зиме 2021-2022. али само за Сарајево и Бањалуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана