Свечаност поводом испраћаја у пензију 27 жељезничара

Срна
Свечаност поводом испраћаја у пензију 27 жељезничара

ДОБОЈ - Синдикат жељезничара Републике Српске организовао је данас свечани испраћај у пензију за 27 чланова који су то право стекли у прошлој години.

Предсједник Синдиката жељезничара Јеленко Добраш навео је да је ријеч о радницима са пуним стажом од 40 година, укључујући и неколико њих којима је урачунато вријеме по основу учешћа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Од 27 пензионисаних радника, пет је жена", рекао је Добраш новинарима и навео да су за колеге припремљени и одговарајући поклони попут ручног сата са посветом.

Пензионисани жељезничари наводе да ће радни вијек памтити по лијепом, међусобном дружењу и солидарности, али да је било и тужних тренутака који се везују за ратни период. Гостимир Шушак из Кулаша цијели радни вијек је провео на жељезници, радећи послове од отправника возова у Словенији, шефа станице, до инжењера у организационим управама "Жељезница Републике Српске".

"Жељезница је предузеће које ми је дало хљеб и довело ме до пензије. Значајан дио живота сам провео на жељезници прво радећи, а друго као путник, јер сам путовао 40 километара до радног мјеста", навео је Шушак. Раденко Вукришевић из Бањалуке радни вијек је започео као лимар у секцији Одржавања шинских возила, а за овај посао на којем је провео око десетак година каже да се обавља "на кољенима".

"Вагон је узак и тијесан, а у то неко вријеме се радило више него у послијератном", рекао је Вукришевић. Вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Српске" Слађан Јовић очекује да ће током године од 50 до 60 радника остварити право на пензионисање.

Према његовим ријечима, компанија тренутно запошљава 1.944 радника, док су према систематизацији предвиђена 2.093 радна мјеста.

"Жељезнице Републике Српске тренутно све послове обављају и са овим бројем радника, међутим у наредном периоду биће новог запошљавања. Планирамо током године да запослимо до 120 нових радника техничко-извршног особља, неопходних за нормално одвијање радног процеса", навео је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана