Свечано уручене повеље Матице српске за 2022: Танасићу признање за дугогодишњи рад

ГС
Свечано уручене повеље Матице српске за 2022: Танасићу признање за дугогодишњи рад

БЕОГРАД - У просторијама Матице српске у Новом Саду данас су свечано уручене Повеље за његовање српске језичке културе за 2022. годину, а међу добитницима овог престижног признања је и лингвиста Срето Танасић, дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Танасић, коме је Повеља додијељена за вишедеценијски рад у пољу стандардизације српског језика је изјавио да га ово признање посебно радује јер долази од стране Матице српске која је најстарија српска књижевна и културна институција новијег доба.

Он је подсјетио да је Матица српска основана 1826. године “управо у вријеме када се почела рађати српска слобода”.

“Дакле, Матица у коју је уграђена целокупна српска модерна научна мисао и култура додељује ово признање као знак и важности српског језика као стуба нашега идентитета и националног и културног и суверенитета. Стога то признање заиста много значи прије свега за афирмацију српског језика и његовог писма за подизање свести у нашој културној јавности о њиховом значењу”, рекао је он.

Жири Матице српске је лауреате за 2022. годину саопштио у марту ове године, а данас су им уручене награде.

Повеље за његовање српске језичке културе припале су, осим Танасићу и Институту за српски језик Српске академије наука и уметности /САНУ/ за укупни допринос изучавању српског језика и његовању српске језичке културе и ћириличког писма и Одбору за стандардизацију српскога језика - за укупни допринос у пољу стандардизације српског језика и његовања српске језичке културе и ћириличког писма.

Повеља је додијељена и Међународној летњој школи српског језика, културе и историје и Центру за српски језик као страни на Филозофском факултету у Новом Саду за промовисање и популаризацију српског језика ван граница Србије.

Постхумно, признање је на овај начин одато и академицима Миловану Данојлићу и Рајку Петрову Ноги за његовање српског језика и његових изражајних могућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана