Свечано пуштен дистрибутивни челични гасовод на Јахорини

ГС
Foto: РТРС

ЈАХОРИНА- На Јахорини је данас званично пуштен дистрибутивни челични гасовод Пале-Јахорина, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Радована Вишковића.

Ријеч о пројекту вриједном 15 милиона КМ, који је финансиран средствима Владе Републике Српске.

Пуштањем гасовода Пале-Јахорина извршена је гасификација комплетне планине.

Укупна мрежа је дужине 27 километара, од чега је 11 километара примарног дистрибутивног гасовода, а 16 километара секундарне мреже на подручју са потрошачима.

Свечаном завршетку радова и пуштању гасовода на Јахорини, осим Додика и Вишковића, присуствовали су и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, генерални директор предузећа "Сарајево-гас" Источно Сарајево Недељко Елек, замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Присутни су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина Сарајевско-романијске регије, као и представници јавног и политичког живота ове регије и Републике Српске.

Ђокић: Гасификација  један од стратешких пројеката

- Министарство енергетике и рударства Републике Српске наставиће да подстиче енергетске активности у Српској, те да гасификацију као један од стратешких пројеката развија још брже у наредном периоду да би гас био кориштен на ширем простору Републике Српске - рекао је Петар Ђокић.

Ђокић је након пуштања дистрибутивног челичног гасовода Пале-Јахорина истакао да се овим пројектом шаље најбоља порука онима који ће у будућности бити партнери Републике Српске у њеном економском развоју да Српска прати модерне технолошке трендове, као и да се укључује у њих.

-Ови пројекти су само илустрација наше стратешке активности и увјерен сам да ће оваквих пројеката у наредним годинама бити још више, нарочито у дијелу активности које се односе на изградњу магистралних гасовода у више праваца, о чему смо већ говорили – нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, пуштањем у рад овог гасовода завршен је још један важан енергетски пројекат у Републици Српској, те захвалио "Сарајево-гасу" и њиховим радницима који су радили на реализацији пројекта, као и "Гас технику" који је био извођач радова.

Ђокић је посебно истакао директора "Сарајево-гаса" Недељка Елека, наводећи да је он човјек који има идеју, вољу и енергију, те да је са таквим људима лако сарађивати и постизати резултате који испуњавају раније постављене циљеве.

-Желим да подстакнем и друге да буду храбри, одлучни и инвентивни и да сарадњом коју требамо да имамо као Влада са свима њима стварамо резултате и побољшамо економски амбијент Републике Српске -  нагласио је Ђокић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана