Свечано обиљежен свјетски дан особа са Дауновим синдромом

srna
Foto: SRNA

БАЊАЛУКА - У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци данас је свечано обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом - Дјеце Сунца.

Током програма су чланови Даун синдром центра Бањалука извели вокалне нумере, приказани су кратки филмови "Осамостаљивање и радно оспособљавање особа са Дауновим синдромом" и "Експресивне арт технике", а студенти дефектологије су презентовали стечена искуства током обављања праксе у Даун синдром центру.

Амбасадор особа са Дауновим синдромом и генерални директор УКЦ Владо Ђајић рекао је да су особе са Дауновим синдромом веселе и раздрагане које се радују ситним стварима, те је савјетовао да сви треба да на живот и свијет око себе гледају са већом љубављу, поштовањем и жељом да једни другима помогну.

Ђајић је отворио изложбу ликовних радова Дјеце сунца, те уручио дипломе особама са Даун синдромом - полазницима програма осамостаљивања и радног оспособљавања за конобаре други ниво и куваре први ниво, а као поклон им је уручио и синтисајзер.

"Наш циљ је и радна рехабилитација особа са Дауновим синдромом и мојим другарима смо спремили дипломе кувара и конобара. Планирамо да отворимо један угоститељски објекат гдје ће они са професионалцима куварима и конобарима радити и помагати у границама својих могућности ", рекао је Ђајић.

Он је додао да је план да објекат буде интернационални, гдје ће позивати особе са Даун синдромом из иностранства да долазе, раде и да се друже.

Ђајић је рекао да Даун синдром центар омогућава својим штићеницима да оду на планину, море, обиђу неке државе у свијету, друже се и веселе.

"Циљ нам је да ове особе осјете све љепоте живота које можда не би могли у својим породицама. Овако окупљени у Даун синдром центру проживјели су доста ствари које проживљавају друга дјеца", рекао је Ђајић.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је да се из УКЦ овај пут шаље порука да се од данас само прича шта то особе са Дауновим синдромом могу, а никад више шта не могу.

Према његовим ријечима, проблем особа са Дауновим синдромом није генетски дефект, већ погрешно натурени ставови, а стигма је најјачи непријатељ породица особа са сметњама у развоју.

Он је рекао да су се захваљујући Ђајићу протекле двије године одржавале здравствене радионице и да се Центар проширио на све континенте, као и да су постали наставна база за студенте дефектологије из Фоче и Бањалуке.

"Захваљујући Ђајићу крајем априла у Бањалуци ће се отворити први кафић-посластичарница гдје ће радити шест кувара и шест конобара особа са Даун синдромом", истакао је Јелић.

Јелић је навео ће сутра у Добоју бити уприличен исти програм као и данас на УКЦ Републике Српске, а 26. марта ће представници Даун синдром центра Бањалука ићи у Праг, гдје ће потписати уговор са чешком организацијом која води рачуна о особама са Даун синдромом и гдје ће премијерно бити приказан филм особа са Даун синдромом "Неки нови Бродвеј".

Даун синдром центар је од 2020. године постао установа социјалне заштите под надлежношћу Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, а има комуне на Јахорини и у Бањи Врућици.

Помоћник министра за породицу Босиљка Бошњак рекла је новинарима да током цијеле године прате и подржавају рад Центра, али и осталих удружења и институција, те нагласила да не постоје разлике, јер су сва дјеца и све особе једнаке.

Александра Лакић /24/ и Кристијан Зељковић /22/ из Даун синдром центра кажу да воле радити све, највише пјевати и плесати, док Зељковић истиче да радо кува и да је освојио златну медаљу на такмичењу у Москви. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана