Свечано испраћено 24 жељезничара у пензију

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - Синдикат жељезничара Републике Српске организовао је данас свечани испраћај у пензију за 24 члана који су то право стекли у прошлој години.

Предсједник Синдиката жељезничара Јеленко Добраш навео је да је ријеч о радницима који су то право остварили прошле године и да се свечани испраћај традиционално организује поводом славе Жељезница Републике Српске - Светог Василија Острошког.

“Од 24 пензионисанарадника, двије су жене”, рекао је Добраш новинарима и навео да овај синдикат броји 460 чланова од укупно запослених 1.800 радника.

Он је указао на проблем недостатак радника у извршним службама од отправника, машиновођа, до мајстора у радионицама, које је јако тешко надомјестити на тржишту рада с обзиром на недостатак специфичног занатског искуства за рад у “Железницама”, и оспособљавање које временски траје од шест мјесеци до једне године.

Пензионисани жељезничари наводе да ће радни вијек памтити по лијепом и поручили да их је ова компанија ипак здравствено очувала.

Вељко Вуковић из Бањалуке као инжењер провео је у “Жељезницама” 23 године, између осталог ангажован и на развоју путничког програма узаног колосијека, каже да је задовољан временом проведеним у овој компанији, и навео да су радници захваљујући заштити синдикалних организација задржали здравствену способност.

“Жељезница је била толико коректна да је максимално уплаћивала доприносе на личне дохотке, тако да је солидна и пензија”, изјавио је Вуковић

Невен Порубовић из Добоја у овој компанији радио је 24 године обављајући више послова на више станица, а пензију је дочекао у Добоју на надзорни скретничар.

“Није ми било тешко ништа. Сутра када бих се родио поново бих радио на Жељезницама. Са радним колегама није било проблема”,навео је Порубовић.

Генералну директор “Жељезница Републике Српске” Слађан Јовић очекује да ће током године још око 80 радника остварити право на пензионисање, истакавши да је Управа свјесна да неће бити лако надомјестити њихово радно искуство, поготово стручно -техничких кадрова као и инжењера, на тренутном тржишту рада.

“Вријеме не смије да стане”,поручио је Јовић и најавио активности да се обезбиједи адекватна радна снага за ову компанију која до краја године треба да оконча реструктурисање, а већ од наредне да као холдинг са три зависна предузећа послује уз растућу добит.

i

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана