Свечана академија и концерт поводом 120 година брчанске “Просвјете”

Срна
Foto: Фејсбук

БРЧКО - Поводом 120 година Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) “Просвјета” Брчко, сутра ће у овом граду бити одржана свечана академија.

Академија ће почети у 18.00 часова у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле”.

Члан Српског књижевног круга СПКД “Просвјета” Брчко Саво Теодоровић рекао је да ће академија почети стиховима Милана Ракића и свечаном пјесмом Републике Српске, а главни гост биће историчар Жељко Вујадиновић који ће говорити о јубилеју “Просвјете”.

Теодоровић је подсјетио да је 1904. године формиран пододбор СПКД “Просвјета” у Брчком, а да је рад Друштва, након прекида, обновљен 1991. године.

“Драгоцјен наступ на академији очекујемо од драмско-рецитаторске секције. Представиће се и неколико чланова Српског књижевног круга, пјевачка група жБосиљакж, солисткиња Анђела Палежница која ће интрепретирати свечану пјесму Републике Српске и химну жБоже правдеж”, рекао је Теодоровић на конференцији за новинаре.

У Дому културе у Брчком у суботу, 16. децембра, у 18.00 часова биће одржан концерт “Просвјетине” фолклорне секције са гостима.

Члан Фолклорног ансамбла СПКД “Просвјета” Брчко Дејан Михаиловић рекао је да је фолклорна секција најбројнија у овом друштву са 200 чланова распоређених у шест ансамбала, те да ће концертом у суботу бити обиљежено и 30 година од формирања ове секције.

“На коцерту ће се представити свих шест фолклорних ансамбала, као и наши гости КУД жНово насеље Јањаж и КУД жМладостж из Нове Пазове. Публика ће имати прилику да погледа 12 кореографија”, навео је Михаиловић.

Он је напоменуо да се карта за концерт може купити по цијени од пет КМ у просторијама СПКД “Просвјета” од 8.00 до 16.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана