Све више жена у паклу коцке

ГС
Све више жена у паклу коцке

Све је већи број становника БиХ који губе гомиле новца на играма на срећу. Тако је лани промет у кладионицама само у ФБиХ достигао вртоглавих 1,7 милијарду КМ. И, док се тренд повећања броја овисника о коцкању повећава, примијетно је да је међу њима све више жена.

Упозорава на то Марко Ромић, професор трауматске психологије који тренутно у Клубу овисника лијечених о коцки (КЛОК) има четири жене које су одлучиле потражити помоћ.

Финансијска, социјална, друштвена и породична пропаст

- Нажалост, све чешће имамо прилику видјети цијену, односно, посљедице тог коцкања које се огледа у пропасти жена на финансијском, социјалном, друштвеном и породичном плану. Тренутно су четири, а и раније их је било, свих ових година. Јер, чињеница је да жене све више коцкају и једина разлика је у томе што оне углавном играју „бинго“ и кладе се на трке паса, за разлику од мушкараца који, углавном, играју рулет, покер или се кладе на спортске догађаје - каже нам проф. Ромић, преноси Аваз.

Иако је старосна, горња, граница жена које коцкају већа него је то случај с мушкарцима, ипак, поражавајуће је то да према досадашњим искуствима и истраживањима проф.Ромића, дјевојчице већ у 8.или 9.разреду основне школе почињу с првим коцкарским корацима.

- У средњој школи, то се још више интензивира, а више је фактора, у принципу, за улазак у тај свијет коцкања. Најчешће је то из знатижеље коју покрећу сазнања да је неко остварио добитак, али и та силна пропагандна машинерија која их обасипа илузијом да своје проблеме могу ријешити на такав начин - објашњава наш саговорник.

Патолошко коцкање

У цијелој тој причи, материјални дугови коцкара који се мјере у стотинама милиона марака су занемариви у односу на уништене властите, али и животе дјеце, супружника, породице.

- То је, једноставно, немјерљиво и, заиста, крајње је вријеме да власт почне предузимати мјере на санирању посљедица патолошког коцкања, јер су оне стравичне. Па, сав тај новац о којем се прича, тај промет кладионица, све је то извучено из џепова грађана, који ће они и њихова покољења враћати деценијама, јер за толико су задужени. Све ово би се свело под закључак да је то, једноставно, непријатељски чин према властитом народу - истиче Ромић.

50.000 овисника

Тачан број патолошких коцкара у БиХ је непознат, а податак који се износи јесте да је ријеч о најмање 50.000 особа. Поједина истраживања су показала да више од пола милиона становника БиХ посјећује кладионице. Нажалост, незнатан број оних који се подвргну лијечењу у том процесу истраје до краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана